18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStaicu nu abdică şi îl ia pe Bică

Staicu nu abdică şi îl ia pe Bică

Dinel Staicu reuşeşte să-l ia pe Gheorghe Bică în conducerea SIF Oltenia, cu ajutorul colegilor din CA, care au votat în unanimitate pentru cooptarea ca administrator a fostului şef al IPJ Dolj. În aprilie 2010, din lipsă de cvorum, acţionarii nu au reuşit să-l trimită pe Bică în CA. Aceiaşi colegi din CA încasează amenzi, dar îl menţin pe Dinel la şefia SIF Oltenia.

Gheorghe Bică, fostul şef al IPJ Dolj, a fost cooptat vineri, cu unanimitate de voturi, ca administrator provizoriu al SIF Oltenia, pe locul rămas liber în CA după demisia Margaretei Racoviţă, în urmă cu aproximativ o săptămână. Bică a avut voturile favorabile ale lui Dinel Staicu, Carmen Ioana Popescu, Teodor Buzatu, Tudor Ciurezu, Gheorghe Blidaru şi Vasile Şalapa. Alături de acesta au mai candidat Mihai Radu şi Cocoşi Nicolae, doi acţionari din Bucureşti ai SIF Oltenia, care nu au luat însă nici un vot. Gheorghe Bică este un apropiat al preşedintelui Dinel Staicu. A intrat în poliţie în 1980, iar între 1988 şi 1995 a fost şeful Poliţiei Calafat. Între 1995 şi 1997 a fost adjunctul şefului Poliţiei Craiova, iar pentru o perioadă de zece ani (1997-2007) a fost şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) Craiova. În 2008-2009 a fost şeful IPJ Dolj şi în paralel cadru didactic titular şi prorector al Universităţii „Spiru Haret“, filiala Craiova. Gheorghe Bică a ieşit la pensie din poliţie cu gradul de comisar-şef, având trei stele pe epoleţi. El este al doilea poliţist care ajunge la comanda SIF Oltenia, după preşedintele Dinel Staicu, fost ofiţer în perioada 1980-1992. Mandatul fostului şef al IPJ Dolj va trebui validat la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) SIF Oltenia.

Unanimitate pentru Dinel

În altă ordine de idei, patru dintre administratorii SIF Oltenia – Teodor Buzatu, Gheorghe Blidaru, Vasile Şalapa şi Margareta Racoviţă – au fost amendaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu câte 2.000 de lei pentru că nu au fost de acord cu convocarea AGA pentru a pune în discuţie mandatul de administrator şi preşedinte al lui Dinel Staicu. CNVM a cerut CA convocarea AGA pentru ca acţionarii să decidă dacă este oportună menţinerea lui Staicu în aceste funcţii, în condiţiile în care preşedintele a fost condamnat nedefinitv de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare, pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) cu cinci milioane de euro. Totodată, Staicu este acuzat de procurorii DNA într-un alt dosar că ar fi prejudiciat Transgaz Mediaş cu 11,3 milioane de euro. Ordonanţa CNVM cerea punerea în discuţie şi a altui administrator, Carmen Ioana Popescu, inculpată în dosarul Transgaz alături de Dinel Staicu. CA al SIF Oltenia a refuzat convocarea AGA pe motiv că Dinel Staicu a mai fost pus în discuţie în 2007 şi a fost reconfirmat în fruntea SIF de către acţionari. În plus, în 2008, când cei doi au fost aleşi administratori pentru patru ani, acţionarii cunoşteau problemele cu justiţia ale acestora. În aceste condiţii, sancţiunile CNVM vor fi contestate. „Nu văd temeiul legal pentru care am fost sancţionaţi. CNVM ne transmitea că va cere în instanţă convocarea AGA în caz că nu o convoacă CA-ul. Nu a făcut acest lucru, în schimb, ne-a dat amenzi. În legea pieţei de capital nu este prevăzut acest lucru“, a declarat Teodor Buzatu, membru în CA. Din sancţiunile transmise de CNVM reiese şi un lucru extrem de interesant: acum, demisionara Margareta Racoviţă, persoana trimisă în CA de Cătălin Chelu, principalul rival al lui Staicu, a votat pentru Dinel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII