18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatornicii scapă de comisionul de rambursare anticipată

Datornicii scapă de comisionul de rambursare anticipată

Băncile nu mai pot percepe comision de rambursare anticipată pentru creditele fără garanţii cu dobândă variabilă, iar pentru împrumuturile cu dobândă fixă, comisionul este de maximum 1%. Consiliul Concurenţei cere eliminarea comisionului de rambursare anticipată de la toate creditele. Comunitatea bancară a sărit ca arsă, contestând acest lucru. Rămâne de văzut dacă legea trece şi sunt anulate comisioanele de rambursare la toate creditele, vechi sau noi.

Proiectul legii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată la toate tipurile de credite acordate de bănci a creat opoziţie în rândul comunităţii bancare. Consiliul Concurenţei recomandase ANPC să fie eliminat comisionul de rambursare anticipată şi de la creditele deja acordate, şi de la cele garantate cu ipotecă şi nu doar la creditele de consum, cum ar vrea instituţiile de credit. În plus, săptămâna trecută, premierul Emil Boc a anunţat că vor fi eliminate comisioanele de rambursare anticipată la aproape toate tipurile de credit şi că va apărea un act normativ care să reglementeze acest lucru.
„Dorim să adoptăm această propunere, care vizează eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, extinzând eliminarea comisionului atât asupra creditelor cu garanţie imobiliară, cât şi asupra creditelor fără acest tip de garanţie“, a spus Boc săptămâna trecută. Băncile au contestat acest lucru, făcând demersuri pentru ca actul normativ propus de ANPC să nu fie promulgat în forma iniţială.

Comision de rambursare de maximum 1%

Dacă legea va fi adoptată, începând cu luna iunie, băncile ar trebui să limiteze la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă fixă şi să scoată definitiv comisionul de rambursare anticipată a creditelor cu dobândă variabilă, potrivit unei directive a Comisiei Europene (Directiva CE 48/2008). Însă, băncile vor să elimine comisioanele doar la creditele noi, negarantate.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) încearcă din răsputeri să nu se elimine asemenea comisioane de la creditele vechi şi de la cele garantate cu ipotecă. Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, a menţionat că dacă totuşi va apărea un act normativ în forma propusă de guvern, atunci nu se vor elimina imediat comisioanele la creditele deja acordate, pe motiv că „nu pot fi modificate imediat opt milioane de contracte de credit“. Majoritatea băncilor practică acest gen de comisioane bancare, care în prezent se situează între 2 şi 4,5 %. În urmă cu câţiva ani, comisionul de rambursare anticipată urcase, de exemplu, la creditele ipotecare şi la 5%.

Unele bănci diminuează deja comisioanele la creditele nou-acordate

BCR este prima instituţie de credit care a anunţat eliminarea comisionului de rambursare anticipată chiar din această lună, dar numai pentru împrumuturile nou-acordate. „Începând cu 26.04.2010, BCR va implementa un comision de rambursare anticipată procentual de 1% din suma rambursată în avans, respectiv 0,5% (dacă rambursarea anticipată are loc în ultimul an al contractului de credit), dar nu mai puţin de 65 de lei, pentru creditele negarantate cu dobândă fixă, şi va elimina comisionul de rambursare anticipată pentru creditele negarantate cu dobândă variabilă“, anunţă responsabilii băncii, informând că BCR aliniază comisioanele de rambursare la cerinţele Directivei CE 48/2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII