16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComerţul cu fier vechi: raiul romilor evazionişti

Comerţul cu fier vechi: raiul romilor evazionişti

Finanţele doljene au descoperit încă o activitate care creează marea evaziune fiscală la nivel de judeţ: comerţul cu fier vechi practicat de romii din jurul Craiovei. În firmele acestora domneşte haosul. Şeful Fiscului, Eugen Călinoiu, spune că este „un domeniu greu de controlat“ şi este „extrem de dificil“ să se stabilească prejudiciul exact adus statului.

Inspectorii Direcţiei Gene-rale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au adăugat pe lista marilor evazionişti şi romii care au firme de colectare a fierului vechi în comunele limitrofe Craiovei. Comerţul cu deşeuri feroase şi neferoase este catalogat de directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, drept un „domeniu greu de controlat“, din cauză că nu pot fi stabilite cu exactitate veniturile firmei, deci nici prejudiciul creat statului prin neplata impozitelor. Evazioniştii sunt localizaţi în comunele apropiate Craiovei.
„Sunt societăţi comerciale înfiinţate la nivelul comunelor din jurul Craiovei (Coşoveni, Cârcea, Malu Mare), unde diverse persoane de etnie romă strâng fier vechi fără să plătească impozite, fără să ţină contabilitate. Este un domeniu greu de controlat şi este extrem de dificil de stabilit veniturile acelor firme. Este greu de evidenţiat care sunt prejudiciile aduse statului pentru că ei nu organizează contabilitate, zic că nu ştiu carte“, a spus Călinoiu. Cu toate că firmele respective au o activitate haotică, neevidenţiată în acte contabile, şi nu plătesc impozite şi taxe la fel ca alte societăţi comerciale, nici unui agent economic astfel descoperit nu i-a fost suspendată activitatea.
„Se stabileşte un prejudiciu. Nu este neapărată nevoie să fie închişi. E o zonă sensibilă în acest domeniu“, a explicat Eugen Călinoiu. În cazul romilor evazionişti, inspectorii Fiscului au stabilit prejudiciul în funcţie de anumiţi coeficienţi estimativi (în funcţie de preţul pieţei şi de alţi factori), ceea ce înseamnă că sumele reale cu care romii au fraudat statul pot fi mai mari sau mai mici decât cele stabilite de Fisc. Finanţiştii susţin că au aflat de aceste cazuri în urma unor sesizări primite de la Garda Financiară şi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj. Directorul coordonator al Gărzii Financiare Dolj, Mihai Dumitraşcu, spune că luna trecută au fost verificate zece firme care comercializează „materiale refolosibile“ şi au fost aplicate amenzi modice „pentru nerespectarea regulilor de comerţ“.   

Evaziunea cu fier vechi şi cereale: 6,3 milioane de lei

Şeful Fiscului a precizat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că evaziunile descoperite în luna august au provenit din domeniul comerţului cu materiale feroase şi neferoase şi din comerţul cu cereale din spaţiul intracomunitar. Valoarea totală a prejudiciului stabilit la firmele controlate a fost de 6,3 milioane de lei, în numai zece cazuri de evaziune. Numărul acestor cazuri a crescut în august faţă de luna precedentă, spune şeful Finanţelor doljene, „pentru că  lunile de vară sunt o perioadă propice comerţului cu cereale“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII