16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii Energoconstrucţia - în grevă de trei zile

Angajaţii Energoconstrucţia – în grevă de trei zile

http:http://www.youtube.com/watch?v=PFA-Q2CxY1k

Oamenii au ieşit în stradă încă de luni, disperaţi că nu şi-au primit salariile din luna mai, iar personalul TESA, din februarie. Flămânzi şi plini de datorii către bănci, angajaţii Energoconstrucţia Craiova susţin că nu mai pot îndura şi nu intră la lucru până când nu le sunt achitate drepturile băneşti la zi. Conducerea firmei spune că vor primi câte un salariu abia peste două săptămâni.

Pe un drum prăfuit între Doljchim şi CET Işalniţa, la aproape doi kilometri de strada principală, peste 100 de oameni stăteau în stradă şi refuzau să intre la lucru. Sunt angajaţii Energoconstrucţia din Craiova, care au intrat în grevă luni, pe motiv că nu şi-au mai primit salariile din luna mai a acestui an. Oamenii au ajuns în pragul disperării. S-au adunat roată în jurul nostru şi şi-au spus oful. „Am avut lucrări de miliarde de lei (vechi – n.r.) şi noi nu ne primim salariile de trei luni. Suntem 150 de oameni aici la Craiova. Ieri-seară (marţi – n.r.) ne-au dat salariul pe luna mai şi astăzi ne amăgesc că ne dau nişte bonuri de masă. Am lucrat şi 12, şi 14 ore pe zi. Am lucrat şi sâmbăta, şi duminica. Au fost lucrări mari, de sume mari, dar nu ne dau salariile. Nu intrăm la lucru până când nu ne plătesc la zi“, a spus Valentin Ghibuş, fost lider sindical. Protestatarii au arătat că au avut lucrări la unităţi importante (Doljchim, la complexurile energetice din Oltenia), unde au muncit „pe brânci“, iar drept „recompensă“ s-au ales şi cu neplata contribuţiilor către stat. „Nu avem plătite contribuţiile la şomaj din luna mai, la pensii din luna martie, iar firma are datorii de 38 de milioane de lei la stat. La personalul TESA nu au plătit salariile din februarie. Pe mine mă ţine tata cu bani şi la 26 de ani. Dacă nu sunt în stare managerii să recupereze banii, să plece, să ne lase!“, a spus Alexandru Karatochvill. Muncitorii susţin că au fost ameninţaţi de conducerea fabricii cu demiterea dacă nu intră la lucru. „Muncim în mizerie pe 800 de lei şi ei ne-au spus că, dacă nu ne convine, să ne facem lichidarea, să ne dăm demisia. Dacă ne dau banii la zi, noi începem lucrul, dacă nu…“, a menţionat şi Sorin Amza. „Ne iau băncile casele!“, se aude din mulţime vocea unui bărbat. Un inginer spune că, din cauză că nu şi-a primit salariul de atâtea luni, banca la care are credit vrea să-l execute. „A venit să-mi ia bunurile din casă o firmă de recuperare care lucrează pentru bancă“, a spus Mircea Ruşinaru. Muncitorii spun că situaţia este similară şi la alte sucursale din ţară ale Energoconstrucţia.

Drama angajaţilor care muncesc fără salariu

„Suntem ameninţaţi cu dosare penale!“, a strigat Octavian Morariu. „Ne-au forţat să le dăm acţiunile şi le-am dat. Cine nu le dădea pleca acasă“, acuză şi Dumitru Mihăilă, precizând că şi-au dat acţiunile contra cost. Singura femeie din grup, Maria Olteanu, se plânge că oamenii nu şi-au luat de trei luni salariile: „Oamenii au fost înţelegători. Am muncit fără bani până acum, dar nu se mai poate! Avem copii, avem rate la bănci. Nu mai avem ce mânca. Băncile trebuie să le plătim. Nu mai ştim ce să facem. Ieri ne-au dat banii pe luna mai. Ziceţi şi dumneavoastră! Cum putem trăi aşa? Ne-au ameţit pe câte unii cu banii pe câte zece zile de concediu“.

Angajaţii – cu burta goală, directorul – cu BMW

Protestatarii au acuzat că, în timp ce aproape 150 de salariaţi nu şi-au primit drepturile băneşti de mai multe luni, directorul Sucursalei Craiova a Energoconstrucţia, Ion Patentaşu, „se plimbă cu un BMW Seria 7, de 700.000 de lei, cumpărat pe firmă (…) Am un coleg care mănâncă zilnic varză şi bea zeamă de varză, că nu are ce…“. „Anul trecut, când au început problemele şi datoriile la firmă, ei au cumpărat pe societate două maşini BMW Seria 7. Cu una se plimbă Patentaşu şi una e dată la Bucureşti“, susţine Alexandru Karatochvill. Directoarea economică, Ana Olărescu, declară că „maşinile sunt cumpărate mai demult, în leasing, pe vremea când firma nu avea datorii la stat. Sunt luate în 2007. Contribuţiile nu li s-au plătit din cauza neîncasărilor foarte mari, dar, dacă se îmbolnăvesc oamenii, li se plăteşte concediu medical“.

Patentaşu invocă blocajul financiar

Directorul Sucursalei Craiova, Ion Patentaşu, confirmă că societatea a avut lucrări de anvergură anul acesta, dar, din cauza crizei, au apărut mari blocaje financiare. „Firma, pe ansamblu, are de încasat 30 de milioane de lei de la clienţii noştri. Dar şi ei, la rândul lor, sunt blocaţi. 90% din banii care ar trebui să ne fie plătiţi sunt de la instituţii de stat, de la primării, de la CET-uri din ţară etc. Noi facem eforturi să le plătim ce putem, dar nici clienţii noştri nu pot să achite lucrările la timp“, a spus directorul sucursalei. Întrebat cum să reziste oamenii fără salariu atâta timp, Patentaşu a explicat: „Supărarea lor este justificată. Eu am încercat să le explic faptul că există două soluţii: ori ne oprim complet şi plecăm toţi acasă, ori continuăm să lucrăm şi ne luăm şi salariile din urmă“.

„Următorul salariu: peste două săptămâni“

Chinul angajaţilor de la Energoconstrucţia Craiova nu se încheie odată cu greva. Dacă directorul Patentaşu ezită să dea o dată exactă când se vor plăti salariile oamenilor, directoarea economică spune că „următorul salariu îl vor primi peste două săptămâni, în jurul datei de 28 septembrie, iar în luna octombrie vor primi şi celelalte două salarii restante. Până atunci nu avem nici o posibilitate!“.

Afacerile Energoconstrucţia
Potrivit datelor din bilanţul contabil pe 2008, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Energoconstrucţia SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 220 de milioane de lei şi un profit de 5,5 milioane de lei. De asemenea, firma avea la sfârşitul anului creanţe de 93 de milioane de lei şi datorii totale de 205 milioane de lei. Compania a fost privatizată prin metoda MEBO. Potrivit Registrului Comerţului, acţionarul majoritar este asociaţia salariaţilor (PAS), cu 57,2% din acţiuni, iar preşedintele – director general al companiei, Lucian Naidin, deţine 18,2% din acţiuni, urmat de Constantin Tăbăcaru (14,55%). AVAS mai are doar 8,5% la Energoconstrucţia, în timp ce SIF Muntenia deţine 1,6% din cotaţii. 

Am avut lucrări de miliarde de lei (vechi – n.r.) şi noi nu ne primim salariile de trei luni. Suntem 150 de oameni aici la Craiova. Ieri-seară (marţi – n.r.) ne-au dat salariul pe luna mai şi astăzi ne amăgesc că ne dau nişte bonuri de masă. Am lucrat şi 12, şi 14 ore pe zi. Am lucrat şi sâmbăta, şi duminica. Au fost lucrări mari, de sume mari, dar nu ne dau salariile. Nu intrăm la lucru până când nu ne plătesc la zi“.

Valentin Ghibuş, angajat Energoconstrucţia Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS