16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGrâul de anul acesta, necorespunzător

Grâul de anul acesta, necorespunzător

Recolta de grâu de anul acesta a fost serios afectată după seceta din iarnă şi primăvară şi după ploile din ultima lună. Astfel, este posibil ca producătorii să nu poată vinde grâul decât la preţul de produs furajer, adică mult mai ieftin decât cel pentru panificaţie.
Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Maria Pavăl, a explicat că ploile aproape zilnice din ultima lună au afectat calitatea recoltei de grâu, determinând încolţirea boabelor din spice sau înnegrirea acestora, iar seceta din cursul iernii şi primăverii a avut efecte negative asupra culturilor de grâu. „Dacă va fi depozitat şi vândut în depozite, grâul de anul acesta va fi preluat probabil în cea mai mare parte ca furajer, pentru că nu are indicii de panificaţie necesari“, a spus Pavăl.
Reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli din ţară se plâng că anul acesta un kilogram de grâu este mai ieftin decât un covrig de 50 de grame şi, din cauza preţului mic al grâului, ar putea renunţa să mai cultive suprafeţe mari cu cereale. În sudul ţării, unele silozuri preiau kilogramul de grâu cu mai puţin de 0,4 lei, în timp ce un covrig costă mai mult de 0,5 lei.

Mai puţin de jumătate din suprafeţe, recoltate

În judeţul Olt, recoltarea grâului a început de trei săptămâni, dar, din cauza ploilor, până acum, numai 38 la sută din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată, adică pe 55.350 de hectare.
Cantitatea de grâu recoltată până în prezent este de 144.703 tone, producţia medie la hectar fiind de 2.614 kilograme. Producătorii au dus cea mai mare cantitate de grâu în depozite specializate.
Maria Pavăl a menţionat că, şi din punct de vedere cantitativ, producţia de grâu este slabă, fiind cu aproximativ 20 de procente mai mică decât se estima la începutul sezonului de recoltare, dar şi calitatea grâului este o problemă, fapt ce va determina vânzarea acestuia la preţuri foarte mici.

Recoltare încheiată la rapiţă, orz şi orzoaică

Recoltatul orzului, orzoaicei de toamnă şi rapiţei s-a încheiat în judeţul Olt, dar nici aici producţia nu a fost bună, cantităţile medii obţinute la hectar fiind la rapiţă de 1.610 kilograme, la orzoaică de toamnă, de 2.200 de kilograme, şi la orz, de 2.623 de kilograme. Aceste cantităţi medii la hectar sunt mai slabe cu câteva sute de kilograme faţă de producţia din alte judeţe din sudul ţării, cauza fiind seceta din prima parte a anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII