19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFalimentul GM nu ne afectează

Falimentul GM nu ne afectează

Prăbuşirea concernului General Motors, unul dintre cele mai mari falimente din istoria industrială a Statelor Unite, va avea un impact minim asupra activităţii diviziei europene a grupului şi dealerilor din România.

Constantin Avromescu, directorul general al GM South East Europe, importatorul mărcilor Chevrolet şi Opel, a declarat pentru Business Standard că „mărcile din grupul GM nu vor avea foarte mult de suferit în urma reorganizării. GM Europe nu are nici o legătură cu divizia din America de Nord.
Reprezentantul GM South East Europe a explicat că automobilele Opel şi Chevrolet care sunt vândute pe piaţa din România sunt fabricate în Europa sau Asia, în timp ce gama de modele din Statele Unite este complet diferită. Afirmaţiile directorului Avromescu au fost susţinute şi de reprezentanţii companiei Rădăcini, importatorul Cadillac şi Hummer, care au admis totuşi că ar putea exista un efect pe termen scurt în materie de vânzări, care şi aşa sunt afectate de criză, anunţă www.informatiiauto.ro.

Datorii Chrysler către fonduri de pensii

Potrivit unui judecător din New York, vânzarea activelor Chrysler către Fiat S.p.A se va face vineri, deschizând astfel „calea“ pentru ieşirea din faliment a „Noului Chrysler“, informează Automotive News, citând Reuters. Judecătorul Arthur Gonzalez a scurtat prin decizia sa termenul de vânzare la patru zile, faţă de perioada obişnuită de zece zile.
Pentru a-şi asigura controlul majorităţii activelor Chrysler, grupul Fiat S.p.A a plătit două miliarde de dolari. Activele care au rămas nevândute, incluzând mai multe fabrici, vor urma procedura de faliment şi vor fi lichidate. Faţă de vânzarea aceasta s-au înregistrat 360 de contestaţii, cea mai mare opoziţie având-o trei fonduri de pensii din statul Indiana, care au de recuperat creanţe de la Chrysler. Compania, intrată în procedură de faliment pe 30 aprilie, a explicat că vânzarea grăbită a fost necesară pentru a păstra valoarea activelor. Richard Mourdock, un administrator al fondurilor, a declarat că acestea au dreptul de a contesta acţiunea de vânzare deoarece se încalcă metoda tradiţionată de achitare a datoriilor faţă de creditori, împrumuturile făcute de fonduri către Chrysler fiind garantate.

GM vinde şi Hummer

General Motors a anunţat ieri că vinde brand-ul Hummer, dar nu a anunţat numele cumpărătorului sau ce sumă va obţine în urma tranzacţiei, potrivit Automotive News.
Tranzacţia ar urma să se încheie efectiv în toamna acestui an şi ar garanta 3.000 de locuri de muncă pe liniile de producţie şi la reprezentanţele Hummer din Statele Unite. Din ceea ce se ştie până în prezent, cumpărătorul brand-ului de SUV-uri de lux intenţionează să investească masiv în viitoarele programe ce vizează marca Hummer. Potrivit înţelegerii de vânzare, uzina GM Shrevepport va continua să asambleze modele H3 şi H3T cel puţin până în 2010.
General Motors a vândut aproximativ 27.500 de modele Hummer în anul 2008 în Statele Unite, în scădere cu 51% faţă de anul 2007. Gama de preţuri pentru Hummer începe de la 31.000 de dolari şi ajunge la 72.000 de dolari. Potrivit unor surse citate de Reuters la începutul lunii aprilie au existat trei cumpărători pentru brand-ul Hummers şi nici unul dintre cei trei nu era constructor de automobile. Dintre cei trei, unul era din Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS