18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriItalienii vor Avioane fără datorii

Italienii vor Avioane fără datorii

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis prelungirea termenului de valabilitate a ofertei depuse de Alenia Aeronautica pentru Avioane Craiova până la 1 iunie. Decizia a fost luată la insistenţele italienilor, care vor să preia societatea craioveană fără datorii, deşi acest lucru nu poate fi făcut, după cum au declarat surse din cadrul AVAS, decât printr-o lege specială, care ar trebui avizată ulterior ca ajutor de stat. Solicitarea Alenia este abordată diferit faţă de cea identică, făcută de compania cehă  Aero Vodochody în urmă cu mai bine de o jumătate de an. Atunci, AVAS susţinea că Aero Vodochody a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent şi oferta AVAS, clauze care nu au putut fi luate în considerare de Autoritate.
Diferenţa stă, după cum susţin sursele amintite, „în context“: în toamna anului trecut, criza financiară se resimţea mai puţin sau chiar deloc, pe când acum este la apogeu… Pe de altă parte, Alenia derulează un contract cu MApN pentru şapte avioane Spartan, a căror livrare întârzie însă să fie făcută pentru că Alenia n-a obţinut încă licenţa de export de la autorităţile italiene.
Potrivit datelor furnizate în raportul anual, datoriile Avioane Craiova totalizau 36,5 milioane de lei la sfârşitul lui 2008, din care 24,09 milioane de lei erau obligaţii către bugetul de stat. Firma mai avea datorii comerciale de 3,88 milioane de lei, la bugetul local – 2,9 milioane de lei, către creditori – 2,98 milioane de lei şi alte datorii – 2,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS