18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVeniţi să luaţi bani europeni!

Veniţi să luaţi bani europeni!

Firmele craiovene sunt încurajate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia să atragă fonduri nerambursabile – o sursă importantă de finanţare a afacerilor.

Fondurile structurale reprezintă o oportunitate de dezvoltare a afacerilor în această perioadă de criză, când creditul bancar este restricţionat, iar lichidităţile lipsesc aproape în totalitate. Oamenii de afaceri craioveni au fost sfătuiţi, la finalul săptămânii trecute, de ADR Sud-Vest Oltenia – reprezentată prin Simona Covrescu – la „Săptămâna europeană a IMM-urilor“, organizată de filiala doljeană a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). Cum pot firmele să ajungă la banii europeni? Două axe importante din cadrul Programului Operaţional Regional (REGIO) se adresează mediului de afaceri: Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local şi Axa 5 – Dezvoltarea şi promovarea turismului. Aceasta din urmă este momentan suspendată de finanţator (deci nu se pot depune proiecte). Fiecare axă, cu domeniile majore de intervenţie. Denumirile pompoase nu trebuie să sperie afaceriştii, sunt de părere specialiştii. „Este foarte important să consultaţi site-urile oficiale, cum este www.inforegio.ro sau www.adroltenia.ro, care au informaţiile actualizate şi complete şi unde se găseşte ghidul solicitantului“, a spus Simona Covrescu.

Cum se pot lua banii

O firmă se poate încadra în domeniul major de intervenţie 4.1 „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor“ dacă îndeplineşte o serie de condiţii, cum ar fi: să construiască sau să modernizeze o structură de afaceri, să modernizeze drumurile de acces sau chiar să se doteze cu utilităţi sau să realizeze orice alte „structuri de sprijinire a afacerii“. Microîntreprinderile şi firmele mici ar primi cu titlu nerambursabil 70% din valoarea proiectului şi contribuie doar cu 30%, iar firmele mijlocii primesc de la UE 60% din proiect şi vin cu diferenţa de 40%. Se acceptă numai contribuţia în bani (cash). De asemenea, proiectele trebuie să fie de minimum 1,7 milioane de lei şi maximum 85 de milioane de lei. Nu există termen-limită de depunere şi se aplică principiul „primul venit, primul servit!“.

Finanţări pentru microîntreprinderile de oraş

Alt domeniu major de intervenţie pe Axa 4 a POR se numeşte „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“ şi se referă la modalităţi de finanţare a firmelor „micro“ de la oraş cu fonduri nerambursabile. „Este singurul domeniu care are termen-limită de depunere a proiectelor, dar pe 2009 încă nu s-a lansat, deci aveţi timp să întocmiţi proiectele. Anul trecut s-au depus în iunie destul de multe proiecte din Oltenia, dar din anumite motive nu au primit finanţare multe dintre ele. Probabil nu au fost bine întocmite sau nu ştiu ce s-a întâmplat“, a precizat reprezentanta ADR. Beneficiare sunt microîntreprinderile din domeniul producţiei sau serviciilor care au minimum un an vechime şi au obţinut profit din exploatare. Firmele se pot extinde cu bani europeni, pot să se modernizeze sau să se doteze cu echipamente informatice. Valoarea poate fi cuprinsă între 70.000 de lei şi 1,7 milioane de lei. Societatea contribuie cu 30% din proiect, iar 70% vin de la UE, dar nu mai mult de 200.000 de euro, iar în cazul firmelor de transport rutier, nu mai mult de 100.000 de euro. ADR poate oferi asistenţă companiilor interesate.

„Fondurile UE se obţin greu“

Mediul local de afaceri se teme să acceseze fonduri europene din cauză că trebuie îndeplinite „o multitudine de condiţii şi formalităţi şi poţi fi depunctat pentru chestiuni pe care nu ai cum să le cunoşti dinainte. Fondurile UE se obţin greu“, spunea recent un om de afaceri craiovean. Reprezentanţii ADR spun că ar trebui respectat întocmai ghidul solicitantului, pentru ca proiectul să fie acceptat la finanţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII