18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitele nu cresc în 2009

Impozitele nu cresc în 2009

Impozitul pe clădiri şi taxele locale nu pot creşte în 2009, sunt de părere finanţiştii craioveni.

Craiovenii au dat buzna la ghişeele Direcţiei Taxe şi Impozite Locale a primăriei, speriaţi că vor fi obligaţi să plătească dări majorate chiar în 2009. Deşi nu pot fi decât mulţumiţi de afluenţa de contribuabili, specialiştii municipalităţii spun însă că este imposibil ca impozitul pe clădiri şi taxa pe teren să crească în anul fiscal 2009. Ei susţin că, în primul rând, foarte mulţi craioveni au obţinut deja certificatul fiscal care atestă că nu au obligaţii în acest an către buget. Acest document nu poate fi anulat, ceea ce înseamnă că o eventuală majorare a impozitelor ar lovi doar contribuabilii care nu au apucat să-şi achite obligaţiile în termenele scadente din 2009. „O modificare a actualelor impozite, pentru anul fiscal 2009, ar fi în primul rând neconstituţională. Mulţi oameni au plătit şi nimeni nu poate contesta acest lucru atâta vreme cât au obţinut deja certificatul fiscal. Acesta este documentul de căpătâi al contribuabililor şi atestă o stare irevocabilă pentru tipul de impozit şi pentru anul fiscal în care a fost eliberat. Să ceri acum doar unei părţi a populaţiei să plătească taxe la alt nivel faţă de aceia care le-au achitat este o injusteţe şi este neconstituţional“, a afirmat directorul general al Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova, Ioan Văcariu.
Altă întâmpinare pe care o vor avea guvernanţii o reprezintă modificarea şi corelarea legislaţiei la nivel naţional. „La nivel local, impozitele şi taxele se stabilesc prin hotărâre a consiliului local municipal. Altă hotărâre s-ar putea lua numai după ajustări legislative, care mă îndoiesc că ar mai putea afecta acest an fiscal“, a mai spus directorul Ioan Văcariu.
Finanţiştii merg şi mai departe, susţinând că, dacă ar fi totuşi posibilă o modificare la nivel naţional, ultimul cuvânt îl are tot administraţia locală. „Politica fiscală a Primăriei Craiova pentru anul 2009 este să păstreze actualele impozite şi taxe, aşa cum s-a votat în 2008. Cu alte cuvinte, consiliul local are competenţa de a stabili, în cazul puţin probabil că va fi nevoie, aceleaşi taxe şi impozite“, a mai declarat Văcariu.

Program prelungit la ghişee

Ca să facă faţă afluenţei de craioveni, Direcţia de Taxe şi Impozite a prelungit programul la ghişee până la ora 18.00. Răspunzătorii precizează că între orele 16.00 şi 18.00 nu se fac decât încasări, nu şi alte operaţiuni. Craiovenii îşi pot achita birurile la cele 11 birouri de la sediul central al Direcţiei Taxe şi Impozite, la cele două ghişee de la sediul din Craioviţa şi la alte trei ghişee la terminalul de la fostul Liceu Auto. Încasări se fac şi sâmbăta, între orele 9.00 şi 13.00. „Acest program va fi menţinut până pe 21 martie“, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite, Eugen Călinoiu. Contribuabilii care achită taxele şi impozitele pentru 2009 integral până la 31 martie primesc o bonificaţie de 10%.

Precizări la taxa ARO

Deţinătorii de maşini de teren sub 12 tone de provenienţă autohtonă, gen IMS şi ARO, trecuţi de la 1 ianuarie în rândul contribuabililor cu maşini de lux, sunt anunţaţi de primărie că, dacă autovehiculul are caracter autoutilitar, atunci taxa auto la care este obligat proprietarul se încadrează la autoutilitare. „Taxa auto pentru autoturismele de teren a crescut considerabil de la 1 ianuarie, având în vedere că aceste maşini nu mai sunt incluse în categoria specială, ci în rândul autoturismelor. Ca atare, taxa se plăteşte în funcţie de cilindree şi este foarte mare, pentru că motoarele acestor maşini au capacitate mare. Totuşi, dacă în cartea de identitate există specificaţia de autoutilitară, atunci taxa este mult mai mică. Oamenii au fost înştiinţaţi să se prezinte la noi cu cărţile de identitate ale autovehiculelor, pentru a li se recalcula taxa auto“, a spus directorul executiv adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, Eugen Călinoiu.
Conform OUG nr. 91 din 2008, pentru un ARO fabricaţie 1965, cu un motor de 3.200 cmc, proprietarul este obligat să achite în 2009 2.304 lei, faţă de 480 de lei cât i se cereau în 2008. Dacă în cartea de identitate are funcţiune de utilitară, impozitul rămâne 480 de lei.

Deciziile de impunere, la sediul Direcţiei

Persoanele juridice de pe raza Craiovei îşi pot lua deciziile de impunere de la sediul Direcţiei de Taxe şi Impozite, până pe 19 februarie. Din 2009, deciziile de impunere pentru aceşti contribuabili pleacă sau pot fi ridicate direct de la Craiova, şi nu prin intermediari, aşa cum s-a procedat până acum. „Noi oricum le transmitem deciziile de impunere contribuabililor noştri. Dar ei trebuie să ştie că, dacă doresc să intre în posesia acestora mai devreme, pot veni aici la sediu şi le vor obţine. Nu trebuie să mai aştepte să le fie aduse deciziile de o terţă unitate“, a spus directorul Eugen Călinoiu.
Menţionăm că Primăria Craiova a reziliat contractul cu societatea care prelua şi transmitea documentele fiscale către contribuabili, din pricina costurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII