18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa a luat-o din nou la vale

Bursa a luat-o din nou la vale

Tranzacţiile efectuate săptămâna trecută la BVB au fost în scădere faţă de perioada anterioară. Indicii bursieri au înregistrat şi ei micşorări importante. Tranzacţiile cu acţiuni SIF au însumat o bună parte din schimburile bursiere.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în scădere cu 23% faţă de cea înregistrată în perioada anterioară, fiind de 82,28 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutată de titlurile BRD-Groupe Societe Generale şi de cele ale SIF Moldova, acestea acumulând 123,63%, respectiv 9,85% din valoarea totală tranzacţionată. Cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au însumat 37,76% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 8,52% din valoarea totală a tranzacţiilor. Toţi indicii bursieri s-au depreciat, scăderile fiind cuprinse între 1,19% pentru indicele ROTX, valoarea de închidere a acestuia fiind de 12.927,58 puncte, şi 2,32% pentru BET-FI – care a închis săptămâna la valoarea de 5.420,87 puncte. Cele mai mari aprecieri în săptămâna analizată au fost înregistrate de titlurile Turism, Hoteluri Marea Neagră (EFO), care au urcat cu 23,93%, urmate de acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), care au câştigat 14,06%, şi de cele ale Teraplast (TRP), cu o apreciere de 3,61%.

Săptămâna trecută, cel mai mult au scăzut acţiunile Turbomecanica (TBM), care au pierdut 17,60%, urmate de cele ale Alumil (ALU), cu o depreciere de 14,81%, şi de cele ale Compa SA, care au scăzut cu 13,64%. Patru zile de scădere şi una de aprecieri pe indici, aşa poate fi descrisă săptămâna bursieră care tocmai s-a scurs. Ziua de joi a adus aprecieri uşoare pe indicii autohtoni, principalul eveniment care a influenţat această evoluţie pozitivă fiind înregistrarea în SUA a unei creşteri economice peste aşteptări, fapt ce a animat pieţele externe de capital şi a dus la aprecieri de peste 1,5% pe principalii indici din SUA.

 

Volume mici la tranzacţionare

 

Creşterea economică înregistrată în America a fost de 3,3%, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la 2,7%. Ţara care a generat iniţial turbulenţele pe pieţele financiare ca urmare a colapsului celei a creditelor ipotecare subprime înregistrează astfel o creştere economică, în condiţiile în care multe state din Europa au raportat deja o scădere a PIB, iar altele sunt ameninţate de recesiune sau încetinire a creşterii economice. Volumele tranzacţionate se menţin la niveluri foarte reduse, din piaţă lipsind ordinele mai mari de vânzare. La cotaţiile actuale nu mai există mulţi investitori dispuşi să-şi vândă din deţineri. În primele trei şedinţe din săptămâna trecută, s-au înregistrat minime de lichiditate raportat la 2008. Printre motivele acestor diferenţe se numără şi scăderea apetitului pentru risc pe plan internaţional (România şi Bulgaria aflându-se printre ţările care au avut de suferit în urma acestei perioade de criză), precum şi gradul de dezvoltare mai scăzut al pieţei noastre de capital. În ceea ce priveşte gradul de dezvoltare a pieţei, acesta poate fi explicat prin structura emitenţilor de la BVB – care nu este reprezentativă pentru economia reală, neexistând foarte multe acţiuni de refugiu pentru investiţii pe acest trend de scădere. Pe de altă parte, există un număr mic de instrumente financiare pentru piaţa de capital românească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII