18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriKetchupul şi muştarul pleacă din Craiova

Ketchupul şi muştarul pleacă din Craiova

Ca urmare a restructurării activităţii, 52 de salariaţi de la Orkla Foods vor fi concediaţi. Producţia de ketchup Tomi se mută la Covasna. La fel şi cea de muştar.

 

Compania cu acţionariat norvegian Orkla Foods România, care a achiziţionat o parte din Topway Ind. Craiova, transferă la Covasna, de luna aceasta, întreaga producţie de ketchup Tomi, precum şi pe cea de muştar. „A început procesul de relocare a liniilor de producţie pentru ketchup şi muştar de la Craiova la Covasna, în cadrul activităţilor de consolidare a companiei“, se arată într-un comunicat al grupului, transmis GdS. Potrivit sursei citate, Orkla Foods România a trebuit „să se adapteze“ la o piaţă în care materia primă a suferit o „creştere dramatică a preţurilor“. Reprezentanţii companiei susţin că secţia din Craiova, în care până acum se producea ketchupul Tomi, va rămâne închisă temporar, fără a fi ocupată cu alt gen de producţie din gama Orkla.

 

Salariaţi disponibilizaţi

 

Ca urmare a sistării producţiei, 52 de muncitori din fabrica din Craiova rămân fără serviciu, cei mai mulţi dintre ei lucrând la secţia de ketchup. Managerii Orkla au anunţat că personalul disponibilizat va primi salarii compensatorii, fără a preciza cuantumul acestora. „În situaţia de faţă continuăm procesul de eficientizare a afacerii prin concentrarea activităţilor de producţie, respectând, totodată, condiţiile din contractul colectiv de muncă negociat anul acesta“, a declarat Manuela Banu, directoare executivă la Orkla Foods România. Sindicatul de la Craiova confirmă că a existat o înţelegere între patronat şi angajaţi pentru aceste disponibilizări, iar cei care pleacă acasă primesc şase salarii compensatorii, în condiţiile contractelor colective de muncă la nivel naţional, de ramură şi de fabrică, respectiv întocmai cu legislaţia privind disponibilizările colective. „Patronatul s-a angajat că va căuta alte locuri de muncă pentru angajaţii disponibilizaţi şi unii chiar au ajuns la interviuri la alte firme“, a susţinut liderul sindical de la fabrica Orkla Foods din Craiova, Dan Gârlea. Personalul care rămâne în fabrica din Bănie numără în jur de 50 de persoane.

Norvegienii au mutat în urmă cu doi ani şi producţia de margarină Wiesana din Craiova la Bucureşti, dar în locul acesteia se fabrică în unitatea din Bănie întreaga cantitate de margarină industrială din schema Orkla. În ultimii doi ani, compania a trecut printr-un amplu proces de restructurare în România, iar producţiile au fost relocate în ţară, pentru eficientizarea societăţii. Potrivit datelor afişate de Ministerul Economiei şi Finanaţelor, la capitolul „indicatori economici“, pe anul 2006, Orkla Foods România a înregistrat o pierdere de aproape 15 milioane de lei, adică peste patru milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII