18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSeceta îşi arată colţii

Seceta îşi arată colţii

Anul 2008 va fi foarte secetos, potrivit prognozelor meteorologice şi hidrologice. În Dolj, toate cele cinci amenajări hidrologice au apă pe canalele de irigaţii. Din păcate, doar 56.528 de hectare de teren agricol pot fi irigate.

 

Prognoza pe acest an realizată de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie arată că la începutul lunii iunie seceta va afecta sudul şi sud-estul ţării, zonă în care se şi află 98 la sută din amenajările de irigaţii. „Aceste terenuri vor fi expuse primele la secetă. Dacă se perpetuează mai mulţi ani la rând, deşertul este gata!“, a spus Nicolae Mărăcine, preşedinte al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare.

Potrivit sursei citate, prognoza anunţă că în toată zona de sud, Lunca Dunării, Dobrogea şi până pe Dealurile Vasluiului va fi o secetă aspră. Preşedintele ANIF a precizat că acesta se va extinde spre Subcarpaţi şi în nord, dar şi într-o parte din zona Banatului.

În judeţul Dolj, asociaţiile de udători au încheiat contracte de furnizare a apei pentru irigaţii doar pentru 56.528 ha de teren, din care jumătate se află situate în incinta Sadova-Corabia.

 

Apă este, dar nu are cine să o folosească

 

De câteva zile, în judeţul Dolj se irigă pe o suprafaţă de 1.000 de hectare. 100 sunt în zona Dăbuleni, Călăraşi; 600 – în zona Nedeea-Măceş; 300 – în zona Moţăţei. „În 15 zile de la emiterea comenzii pentru apă pe care o face asociaţia de udători noi trebuie să furnizăm apa cerută. Aşa am făcut în zona Nedeea-Măceş, când, după ce am băgat apa, a plouat şi am pierdut un miliard de lei. Pentru contractele încheiate noi trebuie să asigurăm 82.738.000 mc de apă, după cum urmează: în sistemul Sadova-Corabia avem contractate 27.358 de hectare şi trebuie să furnizăm 38.235.000 mc de apă; în sistemul Calafat-Băileşti avem contractate 8.489 ha şi trebuie să asigurăm 9.868.000 mc de apă; la Nedeea-Măceş avem 17.328 ha, pentru care furnizăm 27.756.000 mc de apă, iar la Cetate-Galicea avem 3.603 ha, pentru care trebuie 6.879.000 mc de apă“, a spus Nicolae Ciobanu, şeful Serviciului operaţional de la unitatea de administrare Dolj a ANIF.

Subvenţia acordată de stat pentru fiecare hectar de teren pentru care s-a încheiat contract de irigaţii este de 700 de lei, fără să se ţină cont din ce treaptă de repompare face parte suprafaţa. Dacă sistemul de irigaţii va funcţiona ireproşabil în Dolj, doar aproximativ 60.000 ha de teren cultivat vor putea să treacă peste seceta anunţată. Restul până la câteva sute de mii rămâne pradă arşiţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII