18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApartamentele noi rămân nelocuite

Apartamentele noi rămân nelocuite

În ciuda faptului că există o nevoie destul de mare de locuinţe, majoritatea noilor apartamente sunt goale.

Această tendinţă se manifestă în special în Capitală, unde, potrivit unei companii poloneze de consultanţă imobiliară, mai bine de jumătate din apartamentele din noile ansambluri finalizate în 2007 sunt încă goale. „S-a remarcat un fenomen interesant pe piaţa imobiliară din Bucureşti, şi anume: blocurile rezidenţiale nou construite sunt pe jumătate neocupate, în ciuda cererii mari de locuinţe. Nevoia de locuinţe noi la nivelul Capitalei este estimată la 135.000 de unităţi, cu mult peste gradul de absorbţie al oraşului“, arată studiul companiei REAS, citat de www.newz.ro.

 

Fenomenul s-ar putea accentua

 

Situaţia nu este cauzată nici pe departe de dezinteres şi lipsa de bani. Dimpotrivă, cererea este încă mare, iar locuinţele au fost cumpărate, dar nu de cei care au nevoie de ele, ci de investitori speculativi care le-au achiziţionat încă din stadiul de proiect (preţul unui apartament în fază de proiect este mult mai mic decât în momentul finalizării). Ulterior, acestea au fost scoase la vânzare sau spre închiriere, la preţuri exorbitante.

Potrivit specialiştilor, nu este exclus ca fenomenul denumit „sindromul ferestrelor întunecate“ să se accentueze în această primăvară, mai ales că urmează a fi livrate de patru – cinci ori mai multe locuinţe decât anul trecut.

 

„Sunt şi la noi astfel de investitori, însă nu foarte mulţi“

 

Dacă la Bucureşti persoanele care doresc să-şi cumpere o locuinţă nouă se lovesc de speculanţi, la Craiova, situaţia nu este încă la fel de îngrijorătoare. „Sunt şi la noi astfel de investitori, însă nu foarte mulţi. Dintotdeauna au fost persoane care au cumpărat locuinţe, pentru ca, ulterior, să le scoată la vânzare la preţuri mai mari, în ideea de a încerca piaţa“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Faptul că pe piaţa din Craiova fenomenul nu a luat încă amploare este confirmat şi de alţi specialişti. „Sunt şi la noi astfel de oameni de afaceri, însă nu foarte mulţi, deoarece nu sunt încă foarte multe proiecte imobiliare“, a spus Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare.

 

Preţurile ar creşte în ritm normal

 

Totuşi, specialiştii apreciază că, în cazul în care 50% sau chiar mai mult din locuinţele noi ar fi cumpărate în scopul de a fi închiriate sau revândute, s-ar înregistra noi creşteri de preţ, însă nu într-un ritm alert, ci într-unul normal. „Preţurile ar creşte atât la locuinţele noi, cât şi la cele vechi“, a spus Bibina Dică, directorul agenţiei Biros Imob. Acest lucru ar fi generat în primul rând de menţinerea pe piaţă a unei oferte scăzute în comparaţie cu cererea. „Ar duce la o creştere de preţ, deoarece oferta ar fi mică“, a spus Nicu Răduţ.

 

Profit pe termen lung

 

Totuşi, profitul din speculaţii pe piaţa imobiliară din Craiova nu ar fi considerabil, spun specialiştii.

„Depinde foarte mult de perioada în care ar vinde locuinţa. Dacă ar cumpăra acum şi ar scoate-o la vânzare peste două-trei luni, şi ar pune-o la un preţ mai mare decât constructorul, nu ar putea obţine profit“, a spus Teodor Popescu. Acesta a explicat că profit s-ar putea obţine doar dacă investitorul a reuşit să o cumpere sub preţul pieţei sau dacă ar scoate locuinţa la vânzare după doi-trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII