16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri67 de milioane de euro pentru reţelele Craiovei

67 de milioane de euro pentru reţelele Craiovei

Craiova este inclusă în Master Planul de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din Dolj cu peste 56,6 milioane de euro pentru perioada 2008-2013, sumă nerambursabilă, asigurată din Fondul de Coeziune înfiinţat de UE, şi cu alte 10,3 milioane de euro promise de guvern.

Până în 2038, la sistemele de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din Bănie şi din localităţile încorporate ar putea fi realizate investiţii de 189,7 milioane de euro, conform Master Planului aprobat la nivelul judeţului Dolj. Din totalul investiţiei din următorii 30 de ani, 56,69 milioane de euro reprezintă obiective propuse pentru perioada 2008-2013, cu finanţare integral nerambursabilă, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. „Fondul de Coeziune va fi accesat prin Programul Operaţional Sectorial, graţie unei aplicaţii întocmite la solicitarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDR). Consultantul ne-a transmis deja lista investiţiilor agreate şi de MMDR, însă pentru demararea fazei următoare, respectiv întocmirea studiilor de fezabilitate, este nevoie ca aceste proiecte să fie însuşite la nivelul consiliului local municipal. Acestea sunt împărţite în două planuri: unul general, în care sunt incluse toate investiţiile propuse în Master Plan până în 2038, celălalt – pentru investiţii prioritare, respectiv până în 2013“, a spus directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare a Primăriei Craiova, Sever Bordu. Pe lângă sumele care pot fi accesate prin Fondul de Coeziune, Craiova ar mai beneficia în următorii cinci ani şi de fonduri guvernamentale de 10,3 milioane de euro. În program mai sunt descrise lucrări care ar putea fi suportate din bugetul local sau din cel al Companiei de Apă „Oltenia“ SA.

 

Romanescu şi Bariera Vâlcii, prioritare

 

Din banii pe care Craiova i-ar putea băga în reţele şi instalaţii până în 2013, cei mai mulţi ar intra în canalizările din cartierele Romaneşti şi Bariera Vâlcii – 11,57 milioane de euro, respectiv 12,35 milioane de euro. Pentru staţiile de pompare aferente reţelelor din cele două zone ar fi nevoie de încă 1,37 milioane de euro, plus 1,44 milioane de euro pentru colectoarele din Bariera Vâlcii. Alte zece milioane de euro din fondurile UE nerambursabile ar fi cheltuite pentru realizarea Staţiei de epurare de la Făcăi, iar 4,37 milioane de euro ar fi rezervate exclusiv reabilitării reţelelor de alimentare cu apă potabilă din Craiova. Potrivit planului, guvernul va finanţa în următorii cinci ani o parte din extinderea canalizării în Craiova-Est, cu 3,78 milioane de euro, dar şi câteva obiective de valoare mai mică, precum reţeaua de aducţiune de la Cernele şi bazinul de depozitare aferent.

 

Solomon, mulţumit

 

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că planul de investiţii prioritare, finanţate integral din fonduri nerambursabile, satisface dorinţele craiovenilor. „În forma finală propusă s-a ţinut cont de solicitările noastre. Am insistat la MMDR să fie luaţi bani de la alte puncte pentru canalizările din Romanescu şi Bariera Vâlcii, unde trăiesc zeci de mii de craioveni, iar oamenii au înţeles“, a spus edilul Craiovei. Programul de investiţii 2008-2038 şi programul de investiţii prioritare 2008-2013 vor fi suspuse aprobării Consiliului Local Municipal Craiova astăzi, în şedinţă extraordinară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII