19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEZ va da în judecată ANRE

CEZ va da în judecată ANRE

Reprezentanţii CEZ România au anunţat că vor chema în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la Curtea Europeană de Justiţie întrucât reglementatorul a modificat metodologia de calcul a tarifelor de distribuţie, fără să se consulte cu distribuitorii de electricitate de pe piaţă. „Nu am fost invitaţi la discuţiile privind modificarea metodologiei în timp util, fapt care nu s-a întâmplat nicăieri în Europa“, a declarat preşedintele CEZ România, Jan Veskrna.

Potrivit acestuia, noua metodologie va avea un impact negativ asupra tuturor distribuitorilor de energie întrucât aceştia sunt obligaţi la investiţii mai mari, care nu le vor fi recunoscute. „Mai mult, în contractul de privatizare a Electrica Oltenia, dar şi la celelalte distribuţii privatizate se arată că metodologia nu va fi modificată decât la sfârşitul celei de-a doua perioade de reglementare, adică 2012“, a spus Veskrna.

 

Distribuitorii de electricitate fac front comun

 

Jan Veskrna a precizat că vor purta discuţii cu reprezentanţii ANRE, în vederea anulării ordinului privind modificarea metodologiei. „Discuţiile cu ANRE sunt prioritatea noastră, însă, dacă nu vom avea rezultate, vom da în judecată ANRE şi vă asigur că europenii vor fi foarte surprinşi că reglementatorul a omis să poarte discuţii cu companiile distribuitoare pentru a modifica metodologia“, a precizat preşedintele CEZ România.

Oficialul CEZ a mai spus că poartă discuţii şi cu reprezentanţii Enel şi E.ON, acţionarii majoritari ai fostelor Electrica Banat şi Dobrogea, respectiv Electrica Moldova, anticipând că şi aceste compani vor lua o decizie similară, care e singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. „Nu putem bloca afacerile acţionarilor noştri“, a subliniat Jan Veskrna.

Potrivit acestuia, CEZ România ar putea avea câştig de cauză în discuţiile cu preşedintele ANRE. „Vicepreşedintele reglementatorului, Nicolae Opriş, a spus că a luat această decizie pentru că, prin noua metodologie se aduc îmbunătăţiri. Acest răspuns nu m-a mulţumit şi sperăm să avem mai mult succes în discuţiile cu preşedintele ANRE, Gergely Olosz“, a mai spus preşedintele CEZ România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS