15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele oltene, în cădere liberă

Firmele oltene, în cădere liberă

Indicele societăţilor de investiţii financiare a suferit cea mai mare depreciere. Singura societate cu o uşoară apreciere a fost ELECTROPUTERE Craiova.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au suferit săptămâna trecută deprecieri accelerate. Cel mai afectat a fost BET-FI, cu o cădere de 6,50%, urmat de BET, care a avut o depreciere de 3,98%. Valoarea tranzacţiilor efectuate la bursă a crescut însă, în special la societăţile cele mai lichide. Scăderea indicilor, corelată cu creşterea valorii tranzacţiilor şi a deprecierii monedei naţionale, este rezultatul tranzacţiilor făcute de investitorii străini şi de cei autohtoni speriaţi de corecţiile bursei, consideră analiştii pieţei financiare.

„Perioada actuală marchează numeroase similitudini cu perioada februarie-iunie 2006, perioadă ce a coincis cu subscrierea pentru IPO Transelectrica. În acest sens, o subscriere ridicată în cadrul IPO Transgaz va aduce o percepţie pozitivă pentru acest sfârşit de an, însă elementul esenţial pentru un reviriment al bursei şi confirmarea gradului de asemănare cu perioada amintită din 2006 ar fi o liniştire a turbulenţelor înregistrate pe pieţele de capital internaţionale“, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.

Ziua de vineri a adus cele mai mari deprecieri ale indicelui BET-FI din această lună, lucru care poate fi considerat începutul unei stabilizări a cotaţiilor. Aceasta, ţinând cont şi de faptul că preţurile sunt cu circa 42% mai jos decât maximul istoric atins de BET-FI. Raportul mediu dintre preţ şi valoarea unitară a activului net pentru cele 5 SIF-uri înregistrează în acest moment valori cuprinse între 0,7 şi 0,8. În acest sens, societăţile de investiţii financiare pot reprezenta atuuri importante pentru perioada următoare. În continuare, iată cotaţiile înregistrate de câteva dintre cele mai importante societăţi oltene şi variaţiile faţă de săptămâna precedentă: SIF Oltenia – 3,7 lei/acţiune (-7,04%), ALRO Slatina – 8,8 lei/acţiune (-2,22%), AUTOMOBILE Craiova – 17,3 lei/acţiune (-10,36%), Şantierul Naval Orşova – 13 lei/acţiune (-16,63%), ARTROM Slatina – 43,6 lei/acţiune (-18,50%), ELECTROPUTERE Craiova – 1,07 lei/acţiune (+4,90%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII