18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite relaxate de la 16 bănci

Credite relaxate de la 16 bănci

Numărul băncilor care au relaxat condiţiile de creditare este în creştere. În clubul băncilor care au primit avizul BNR pentru a pune în aplicare propriile condiţii de creditare a intrat şi Raiffeisen Bank.

Începând de luni, şi Raiffeisen Bank acordă credite „flexibile“. Noile norme permit un grad de îndatorare de până la 70% din venitul net şi o acoperire a creditului de până la 100% din valoarea evaluată a garanţiei. În ceea ce priveşte avansul pentru creditele imobiliare, banca solicită un avans cuprins între 0 şi 25%. „Pentru creditele imobiliare am prelungit perioada de creditare de la 25 la 40 de ani, iar vârsta maximă admisă de creditare este acum de 70 de ani, bărbaţi sau femei“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, alt avantaj al noilor credite este acela că banca solicită o vechime de minimum trei luni la actualul loc de muncă. „Aria veniturilor luate în calcul s-a lărgit, în sensul că se iau în considerare şi bonurile de masă, diurnele ce capătă caracter permanent şi contractele de muncă pe fracţiune de normă (cumul de funcţii)“, au adăugat sursele din Raiffeisen, care au explicat că şi sumele ce pot fi împrumutate s-au mărit până la 500.000 de euro în condiţii standard (credite imobiliare).

 

Şi OTP Bank va acorda credite flexibile

 

A mai primit acordul BNR pentru a acorda credite relaxate şi OTP Bank România. „Noile norme de creditare ale OTP Bank România permit acordarea de credite ipotecare cu avans cuprins între 0-20%, iar gradul maxim de îndatorare de până la 70%, în funcţie de profilul de risc al fiecărui client“, se arată într-un comunicat emis de bancă, în care se precizează că va anunţa în cel mai scurt timp data exactă la care va începe să acorde astfel de credite pentru populaţie.

 

Alpha Bank, prima care a obţinut acordul BNR

 

Prima care a adoptat noi norme de creditare pentru persoane fizice prin validarea ultimelor norme de creditare de către BNR a fost Alpha Bank, în urmă cu o jumătate de an. Aceasta a redus avansul minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare/ipotecare Alpha Housing până la 15% (cu posibilitatea de a fi redus şi mai mult, în funcţie de valoarea tranzacţiei şi a garanţiilor imobiliare) şi a crescut gradul de îndatorare până la 65%, indiferent de tipul creditului solicitat.

A urmat BRD – Groupe Société Générale (începând cu 1 iunie) care, în funcţie de profilul de risc al clientului şi de comportamentul de plată al acestuia, acceptă un grad maxim de îndatorare de 70% şi a lăsat posibilitatea contractării unui credit imobiliar fără avans, însă în condiţii restrictive de acoperire a riscului.

 

Alte bănci care acordă credite relaxate

 

Cea de-a treia unitate care a primit avizul BNR pentru a pune în aplicare propriile condiţii de creditare a fost BCR (grad maxim de îndatorare de 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei), urmată de Volksbank (grad de îndatorare de până la 65 % din venitul lunar net al familiei şi avans de la 0 la 25% din valoarea investiţiei), ATE Bank România (grad de îndatorare de până la 60% şi avans de 15%), Banca Transilvania (gradul de îndatorare de până la 70%) şi CEC (grad de îndatorare de până la 65% şi un avans între 0 şi 15% pentru creditele imobiliare).

Alte bănci care au primit avizul BNR sunt Bank Leumi România, Credit Europe Bank, Romanian International Bank şi Egnatia Bank, Millennium Bank (intrată pe piaţa românească direct cu credite relaxate). Acestora li se adaugă două instituţii de credit care funcţionează în România ca sucursale ale unor bănci din străinătate – ING Bank şi Banca Italo-Romena – astfel că, potrivit financiar.acasa.ro, nu au avut nevoie de avizul BNR.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS