18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTermocentrala Rovinari, pe mâna creditorilor

Termocentrala Rovinari, pe mâna creditorilor

Administratorul judiciar al ICM SA, societatea BNP Consult Craiova, susţine că poate scoate la vânzare 30% din capitalul social al Complexului Energetic (CE) Rovinari, în contul unor creanţe de peste 820 de miliarde de lei vechi pe care le are de recuperat de la complex. Ministrul Varujan Vosganian pregăteşte scutirea ICM SA de la plata unor datorii la stat de peste 19.000 de miliarde, pentru ca aceasta să scape de la faliment şi de executarea creanţelor CE Rovinari, prin scoaterea acţiunilor pe piaţă.

BNP Consult SPRL Craiova, administratorul judiciar al Societăţii Comerciale de Închidere -Conservare Mine (ICM), susţine că poate executa în orice moment 30% din capitalul social al Complexului Energetic (CE) Rovinari, în contul creanţelor de 821,3 miliarde de lei vechi pe care ICM le are de recuperat de la această companie. Compensarea de creanţe se realizează prin Legea nr. 243/2005. Conform acesteia, creanţele pe care ICM SA le avea de recuperat de la complexurile energetice ar fi trebuit convertite în acţiuni, însă prevederile actului normativ nu au fost duse la îndeplinire decât în cazul CE Craiova, unde în contul datoriei societatea a primit 2,3% din capitalul social. În cazul CE Rovinari, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a adoptat pe 30 august 2005 o hotărâre prin care aprobă majorarea de capital social a Complexului Energetic (CE) Rovinari cu valoarea de 821,3 miliarde de lei vechi, aferentă unui număr de 8,2 milioane de acţiuni nominative noi. Conducerea societăţii a fost mandatată să încheie un act adiţional prin care să modifice statutul CE Rovinari ca urmare a majorării capitalului social şi să înregistreze actul la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Gorj. La doi ani de la această hotărâre, modificarea de acţionariat nu apare la ORC. Vlad Babov, directorul BNP Consult SPRL Craiova, susţine că, în baza acestei hotărâri, poate oricând să solicite înregistrarea lor la ORC, să le preia în administrare şi să le vândă. Cum motivează CE Rovinari că nu s-a ocupat de compensare înainte de falimentul ICM SA? Mihai Constantin, directorul economic al unităţii, a afirmat: „Actul adiţional nu s-a mai întocmit şi, în consecinţă, nu a fost înregistrat nimic la ORC. Cei de la ICM nu au primit mandat să devină acţionari la CE Rovinari. Părerea mea este că a fost cu intenţie“. În decembrie 2006, ICM SA a intrat în faliment şi compensarea nu a mai fost posibilă.

Vosganian, probleme cu falimentul

Cel mai mare creditor al ICM SA, statul român, care are de recuperat de la societate peste 19.000 de miliarde de lei vechi, intenţionează să se retragă din dosarul de faliment. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a aprobat recent un document prin care mandatează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să renunţe la falimentul ICM SA (deşi falimentul a fost cerut de ARC SA – societatea omului de afaceri gorjean Clement Mocanu). Actul urmează să fie depus în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi. Motivaţia: prin OUG nr. 128/2006, ICM SA ar urma să fie scutită de datorii. Ordonanţa cu pricina a fost emisă pe 21 decembrie 2006. Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), Ionel Manţog, susţine însă că scutirea de datorii este ajutor de stat şi nu poate fi făcută fără acordul Comisiei Europene (CE). „Pentru aceasta ar trebui notificată Comisia Europeană şi mai mult ca sigur aceasta nu va fi de acord“, a afirmat Manţog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS