18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro umflă rata la bancă

Euro umflă rata la bancă

Evoluţia leului din ultima perioadă nu este nici pe departe favorabilă pentru cei care au riscat şi s-au împrumutat în euro şi dolari. Specialiştii spun că aceştia nu ar trebui încă să intre în panică.

În ultimele zile, cursul de schimb al monedei europene a crescut cu peste şase bani. În timp ce alte monede, precum zlotul polonez, forintul maghiar sau lira turcească, au înregistrat o uşoară apreciere, leul românesc şi-a urmat săptămâna aceasta propriul ritm, descrescător (o mică excepţie a fost joi, când s-a observat o creştere uşoară). „Deprecierea leului din ultima perioadă, ruptă de tendinţa celorlalte monede din regiune, ar putea avea drept cauză slăbiciunile economiei româneşti, care i-au împins pe investitorii străini cu plasamente în lei să se retragă, în contextul turbulenţelor de pe marile pieţe“, notează specialiştii www.curs-valutar.ro. În plus, leul este, spun unii specialişti, supraevaluat. „Leul este cea mai supraevaluată monedă din toate pieţele emergente pe care le urmărim. Unele dintre modelele noastre arată faptul că leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%“, se arată într-un raport al băncii daneze Danske Bank, citat de www.curs-valutar.ro.

 

„Depinde când au contractat creditele“

 

Pe lângă implicaţiile la nivel macroeconomic, evoluţia leului în raport cu euro are însă şi implicaţii la nivelul populaţiei care, pe fondul aprecierii reale a monedei naţionale de la începutul acestui an, au riscat şi s-au împrumutat în euro şi dolari.

„Depinde când au contractat creditele. Dacă le-au luat când euro era mai sus decât acum, atunci nu-i afectează. Dacă au contractat însă un credit în euro când nivelul acestuia era mai jos îi afectează, pentru că plătesc mai mult din pricina diferenţei de curs aferente leului“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Craiova. Acesta a explicat că aceia care s-au împrumutat în euro şi au venituri în euro nu vor simţi urmările deprecierii. „Important este cât se va deprecia şi cât va dura această depreciere. Leul se întărise prea mult în ultima perioadă. Per ansamblu, deprecierea leului nu este un lucru rău. Trebuie însă să nu se producă brusc şi să nu dureze mult“, a mai spus Gherghinescu.

 

„Cei care au credite în euro vor plăti mai mult“

 

Cu toate acestea, puţini sunt craiovenii care câştigă în euro, astfel că aceia care s-au împrumutat în moneda europeană sunt, în acest moment, într-o situaţie destul de tensionată, orice depreciere a leului însemnând pentru ei mai mulţi bani scoşi din buzunar în fiecare lună. „În contextul aprecierii monedei europene, cei care au credite în euro vor plăti mai mult. Este un risc pe care şi l-au asumat. Întotdeauna când iei un credit într-o monedă diferită de cea naţională există un risc valutar“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova. Acestea au explicat că dobânda la creditele în valută este mai mică decât la cele în lei, astfel că aceia care au contractat credite în euro au acest avantaj. „Când au optat pentru creditele în euro, cei mai mulţi au făcut-o în primul rând pentru dobânda mai mică. În plus, cursul euro-leu i-a avantajat pe toată perioada verii“, au adăugat surse din BRD Group Craiova.

 

Impasul va interveni la 3,8-3,9 lei/euro

 

Cu toate că leul a cunoscut un trend ascendent, bancherii spun că nu există motive de îngrijorare. „Deocamdată, creşterea euro nu este relevantă. Depinde cât de mult se va merge pe această creştere. Dacă se va aprecia la 3,8-3,9 lei, pentru cei care s-au împrumutat în euro ar fi un impas destul de greu. Deocamdată nu trebuie să-şi facă griji“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Acestea au explicat că, dacă vor intra în panică şi vor încerca să-şi refinanţeze creditele în lei, riscă să facă o mulţime de cheltuieli nejustificate în acest moment. „Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Trebuie să aştepte să vadă trendul“, au adăugat sursele din Raiffeisen Bank Craiova.

 

2007 – un an al întăririi leului

 

Potrivit specialiştilor din domeniu, această apreciere a leului este ciclică. „Deprecierea leului este de ordinul zecimilor. În fiecare toamnă se întâmplă asta. E posibil să se regleze, mai ales că vor veni concetăţenii noştri de la muncă din străinătate şi o să fie o infuzie de monedă străină“, au explicat surse din BRD Group Craiova. Chiar dacă în ultima perioadă leul a cunoscut o uşoară depreciere, situaţia pe 2007 este bună.

„Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat, pentru NewsIn, că prognoza preliminară de toamnă, care va fi publicată până la jumătatea lunii septembrie, ar putea indica o întărire a leului faţă de euro în 2007, datorată câştigurilor semnificative din lunile mai şi iunie“, notează site-ul www.curs-valutar.ro. Potrivit acestuia, specialiştii au luat în calcul tendinţa de depreciere a leului din a doua parte a anului, însă aceasta este contracarată de aprecierea puternică din prima jumătate a lui 2007.

Evoluţia euro/dolar în raport cu leul

 

31 aug 3 sep 4 sep 5 sep 6 sep

Euro 3,2719 3,2627 3,2934 3,3238 3,3232

USD 2,3934 2,3920 2,4222 2,4462 2,4332

Potrivit www.curs-valutar.ro, cea mai recenta prognoză publicată de Comisia Naţională de Prognoză prevedea un curs de schimb mediu anual de 3,37 lei/euro pentru 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU