15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBVB a modificat coşul BET

BVB a modificat coşul BET

În locul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Azomureş au intrat Biofarm Bucureşti şi SSIF Broker Cluj. BET-FI s-a apreciat cel mai mult, cu 10,42%, dar şi sectorul bancar a avut creşteri semnificative.

Valoarea tranzacţionată săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în scădere cu 20% faţă de perioada precedentă, atingând 254,41 milioane de lei. Media zilnică a schimburilor a fost de 50,88 milioane de lei. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii pozitive săptămâna trecută, pe fondul ştirilor pozitive legate de evoluţiile pieţelor externe. Cel mai mult a avut de câştigat indicele BET-FI, care s-a apreciat cu 10,42%, până la valoarea de 82.600 de puncte, indicele BET crescând şi el cu 5,96%. Săptămâna a fost caracterizată de aprecieri pe majoritatea emitenţilor, scăderile de săptămâna precedentă fiind în mare parte corectate.

Cel mai mult au urcat titlurile Agras (ASA), care s-au apreciat cu 28,23%, urmate de Electroputere Craiova (EPT), care a câştigat 23,81%, şi de cele ale VAE Apcarom (APC) – cu o apreciere de 17,84%. „Emitenţii din sectorul bancar au fost în continuare consideraţi atractivi de investitori, în perioada analizată titlurile BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania aducând randamente superioare aprecierii indicelui BET, de 7,95%, respectiv 8,28%“, a declarat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

 

Coşul BET, modificat

 

Alt eveniment important al săptămânii a fost decizia BVB de a schimba structura celor trei indici bursieri, atât ca pondere a fiecărui emitent în coşul indicelui, cât şi în privinţa companiilor luate în calcul. În coşul indicelui BET începând cu 27 august Biofarm şi SSIF Broker Cluj vor înlocui Oltchim şi Azomureş.

O evoluţie pozitivă semnificativă a avut loc pe titlurile Biofarm Bucureşti, emitent care s-a apreciat în perioada anlizată cu 14,29%, până la preţul de 0,88 lei/acţiune. Explicaţia aprecierilor poate fi pusă pe seama deciziei bursei de valori de a modifica structura indicelui BET şi de a introduce în coşul acestuia şi acţiunile BIO, anumiţi investitori utilizând ca strategie de investiţie formarea de portofolii după structura indicelui BET. Ponderea Biofarm în BET va fi de 5,13%. Alt motiv al aprecierilor este şi majorarea de capital social propusă de companie. Începutul acestei săptămâni poate fi verde, pe piaţa americană înregistrându-se creşteri de vânzări imobiliare peste aşteptările analiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS