15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChiriile ies din vacanţă

Chiriile ies din vacanţă

Luna august vine cu o veste proastă – deşi şcoala nu a început, o parte din proprietarii de locuinţe s-au grăbit să majoreze chiriile.

O dată cu apropierea deschiderii anului şcolar, pe piaţa imobiliară din Craiova şi din celelalte centre universitare apar schimbări nu tocmai plăcute pentru chiriaşi. Altfel spus, infuzia de tineri creşte nivelul chiriilor. Fenomenul este datorat în primul rând unei creşteri bruşte şi accentuate a cererii în raport cu oferta, pe care proprietarii o speculează din plin. „Din experienţa anilor trecuţi, în această perioadă (august-septembrie) nivelul chiriilor înregistrează un trend crescător, dar nu foarte mare – cam 10%. Creşte cererea, iar proprietarii speculează“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas. Alt element, deloc de neglijat, care determină o astfel de evoluţie este şi perioada verii, în care pe piaţa imobiliară din Craiova se observă, potrivit specialiştilor, o uşoară scădere a cererii pentru locuinţe.

Unii proprietari au mărit deja nivelul chiriilor cu 15-20%

„De săptămâna trecută, numărul celor care solicită închirieri aproape s-a triplat. Pentru că e cerere foarte mare, unii proprietari au ridicat deja nivelul chiriilor cu 15-20%“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Acesta a explicat că scumpirea s-a produs în special în cazul garsonierelor şi al apartamentelor cu două camere.
Nu toţi proprietarii au optat însă pentru această variantă. „În cazul apartamentelor cu trei camere nu s-a înregistrat o creştere, probabil şi pentru că întreţinerea este mai mare“, a adăugat Nicu Răduţ. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă. „N-am observat o majorare a chiriilor în perioada asta faţă de acum o lună sau două“, a explicat Teodor Popescu. Acesta este de părere că în 2007 creşteri de chirii se vor înregistra în special pe segmentul de lux, în zonele centrale. „În cazul celorlalte apartamente există şi varianta să nu mai crească. Rămâne însă de văzut“, a afirmat Popescu.
Totuşi, o creştere prea mare (la nivel naţional se vehiculează un grad de creştere a chiriilor apropiat de cel de majorare a preţurilor de vânzare pentru locuinţe: aproximativ 30%) nu se întrevede, mai ales că în Craiova nivelul chiriilor este deja destul de ridicat. Specialiştii din domeniul imobiliar subliniau încă de acum câteva luni faptul că, în comparaţie cu anul trecut, chiriile au crescut cu 30-40% (creştere mai mare a fost pe sectorul de lux: 70-80% faţă de anul trecut, respectiv 100% faţă de acum doi-trei ani). „Sunt blocuri în care chiria unui apartament ajunge şi la 500-600 de euro pe lună“, declara, în luna iunie, Teodor Popescu.

Cu cât închiriem o locuinţă în Craiova?

•Garsonieră – între 130-140 de euro/lună şi 270-300 de euro/lună
•Apartament cu două camere  – între 150 de euro/lună şi 350-400 de euro/lună
•Apartament cu trei camere – între 250 de euro/lună şi 500 de euro/lună

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS