15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE, la mâna bancherilor

ELECTROPUTERE, la mâna bancherilor

Conducerea societăţii craiovene susţine că principala cauză a pierderilor cifrate deja la 4.000.000 de euro este lipsa capitalului de lucru pentru onorarea contractelor în derulare. Băncile ar refuza acordarea de noi credite, în condiţiile negocierilor de privatizare.

ELECTROPUTERE SA Craiova a pierdut deja 4.000.000 de euro din cauza prelungirii procesului de privatizare, susţine directorul general al societăţii, Cornel Mondea. Din această cauză, băncile refuză să mai acorde credite societăţii craiovene, care are nevoie de capital de lucru.

În primul semestru din 2007 firma a avut o cifră de afaceri de 624 de miliarde de lei vechi, cu mult mai puţin faţă de cea prognozată pentru această perioadă – 900 de miliarde de lei vechi. Conducerea societăţii susţine că principala cauză a pierderilor o constituie lipsa capitalului de lucru, ceea ce face dificilă onorarea contractelor angajate. „Nu am realizat cifra de afaceri propusă, din cauza lipsei de capital pentru asigurarea resurselor materiale, în special la fabrica de transformatoare. Avem contracte suficiente, însă nu avem bani pentru materia primă. Nici o bancă nu ne mai dă credite, pentru că activele care puteau fi puse gaj sunt cuprinse în dosarul de prezentare pentru privatizare“, a afirmat directorul Mondea.

Societatea craioveană îşi asigură majoritatea materiilor prime necesare producţiei de transformatoare din import. Tabla silicioasă vine din Germania, SUA, Japonia şi Marea Britanie, iar cuprul, din Serbia, Italia şi Turcia. Încasările din contracte nu ţin pasul cu nevoia de materii prime. „Chiar astăzi ne-ar trebui circa două milioane de euro pentru fabrica de transformatoare şi nu avem de unde să le luăm. Încercăm să ne descurcăm cu resursele proprii, însă acestea nu acoperă nivelul comenzilor. Ciclul de producţie este foarte mare (chiar un an la un transformator). În aceste condiţii, trebuie să asigurăm plata salariilor şi a muncitorilor“, a mai spus Cornel Mondea.

 

Acord social cu arabii?

 

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine pachetul majoritar de 62,8% din acţiunile ELECTROPUTERE Craiova, nu a prezentat până acum calendarul negocierilor cu compania saudită Al-Arrab Contracting, singurul ofertant admis pentru privatizarea societăţii. Surse din cadrul AVAS au dezvăluit la momentul desemnării firmei câştigătoare că saudiţii ar oferi 120 de milioane de euro, în această sumă intrând şi plata datoriilor pe care societatea le are către bugetul de stat. Potrivit surselor citate, arabii ar plăti pe acţiuni doar o mică parte din sumă, restul de bani fiind direcţionaţi către plata datoriilor la stat, capital de lucru şi investiţii. În prezent, datoriile către bugetul general consolidat al statului se ridică la 1.350 de miliarde de lei vechi, însă, cu plata dividendelor, a furnizorilor şi băncilor, acestea ajung la 1.940 de miliarde de lei vechi. În consecinţă, capitalul arab ar fi cam singura soluţie pentru ca societatea să-şi respecte contractele în derulare. Sindicatul aşteaptă privatizarea cu speranţă şi cu respectarea unui acord social din partea viitorilor investitori. „Din cele discutate până acum, perspectivele sunt promiţătoare. Aşteptăm să primim oferta lor de acord social pentru a face observaţii. Avem şi noi o propunere, în care solicităm păstrarea numărului de salariaţi, respectarea contractului colectiv de muncă în vigoare şi precizări punctuale privind reorganizarea fabricii după preluare“, a afirmat liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII