15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDealerii vânează piaţa Daewoo

Dealerii vânează piaţa Daewoo

Piaţa de piese de schimb pentru marca Daewoo poate aduce profituri de 100 de milioane de dolari, apreciază dealerii, care spun că venirea FORD la Craiova le va rotunji veniturile. Circa 200.000 de maşini Daewoo sunt în prezent în circulaţie.

Dealerii auto vânează cota de piaţă, care ar putea rămâne liberă în sectorul pieselor de schimb dacă Daewoo Automobile România (DWAR) îşi va înceta producţia după ce va fi preluată de compania americană FORD. Reacţiile au apărut după ce Sebastian Vlădescu, şeful comisiei de privatizare de la Automobile Craiova SA (ACSA), a anunţat că americanii au unele pretenţii în ceea ce priveşte grija faţă de automobilele marca Daewoo aflate în circulaţie.

 

Profituri de 100 de milioane de dolari

 

FORD a promis investiţii directe la Daewoo, în valoare de 675 de milioane de euro, şi o producţie anuală de 300.000 de automobile şi de motoare din 2011. Practic, liniile de producţie actuale ar trebui scose din uz pentru altele, marca FORD.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DWAR, Valeriu Gârlea, maşinile Daewoo produse la Craiova au un grad de integrare de 60%, restul pieselor fiind aduse din import. Renunţarea la producţie ar însemna umplerea golului din piaţă cu piese de import. „Multe piese pentru marca Daewoo sunt aduse din import şi sunt mai ieftine decât cele puse la dispoziţie de fabrica Daewoo. Se estimează că anual se vând piese de schimb în valoare de circa 200 de milioane de dolari. Piesele de import sunt mai ieftine şi au adaosuri şi de 50%. Asta ar însemna un profit de 100 de milioane de dolari pentru dealeri, la un prim calcul. Eu m-aş gândi la această afacere“, a declarat Daniel Bărbulescu, director la REDEXIM Craiova, unul dintre dealerii Daewoo. Alţi dealeri sunt de părere că firma producătoare s-ar putea transforma ea însăşi în dealer de piese de schimb.

„În condiţiile în care ar înceta producţia, Daewoo ar trebui să importe piese de schimb, ca orice dealer“, a afirmat Vasile Munteanu, director Popeci Auto SRL. La rândul său, Lucian Luţaru, director ACSA, susţine că nimeni nu poate obliga firma să asigure piese de schimb, din moment ce marca este fabricată în mai multe ţări. „Sunt piese care intră în ţară din Polonia, Uzbekistan şi, mai ales, Coreea. Dealerii auto abia aşteaptă o asemenea oportunitate, pentru că ar câştiga bani buni. Noi, spre exemplu, am produs piese de schimb pentru Oltcit zece ani, între 1995 şi 2005. Reglementarea cu obligaţia de a furniza piese de schimb era una internă, pentru că Oltcit se fabrica numai la noi. Acum, noi avem cu Daewoo o relaţie ca oricare alt dealer“, a spus Luţaru. Purtătorul de cuvânt al DWAR, Valeriu Gârlea, a precizat că pe piaţa românească sunt în prezent circa 215.000 de maşini marca Daewoo. Unii clienţi văd venirea FORD ca pe o şansă de a lua maşini Daewoo la preţuri reduse. „Bănuiesc că vor face promoţii la maşinile din stoc, după ce nu vor mai produce. Maşina nu se mai fabrică, deci nu mai este în vogă. Sper să fie mai ieftine, să pot să-mi cumpăr şi eu una, cu bani din bancă“, a afirmat Vali Vâlcu, un craiovean. Dealerii nu sunt însă aşa siguri de acest lucru: „În prezent, sunt aceleaşi preţuri. Numai fabrica poate face promoţii“, a spus, la rândul său, Daniel Bărbulescu, director REDEXIM.

Ford pune condiţii

Americanii de la Ford vor depune o ofertă financiară îmbunătăţită abia după ce vor fi de acord cu forma finală a contractului de vânzare de acţiuni al Automobile Craiova. Anunţul a fost făcut de Lyle A. Watters, conducătorul echipei de negociere a Ford, în cadrul întâlnirii de ieri cu membrii Comisiei de Privatizare. Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii pentru Valorificare Activelor Statului, cele două părţi au discutat şi au agreat diverse aspecte legate de contractul de vânzare – cumpărare de acţiuni, precum şi unele potenţiale prevederi ale legii speciale pentru definitivarea tranzacţiei de privatizare. „În urma şedinţei de astăzi (ieri- n.r.), atât membrii comisiei de privatizare, cât şi reprezentanţii investitorului au apreciat că s-au făcut progrese semnificative în procesul de negociere“, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU