15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatoriile la stat, plătite pe datorie

Datoriile la stat, plătite pe datorie

În goana după clienţi, băncile se întrec în oferte de creditare. Un pachet interesant pentru firme este creditul oferit pentru plata obligaţiilor restante către stat. Pentru obţinerea lui, firmele trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, specifice fiecărei bănci. Reprezentanţii patronali susţin că plata datoriilor pe datorie este avantajoasă.

Banca Românească a lansat recent un nou produs de creditare, intitulat „Suport Activ“. Acesta este destinat refinanţării datoriilor către furnizori sau către bugetul consolidat al statului. Creditul se acordă clienţilor persoane juridice care au cel puţin doi ani de activitate şi au o situaţie financiară satisfăcătoare, conform normelor Băncii Româneşti. Creditul „Suport Activ“ poate fi contractat în lei sau euro, pe o perioadă de maximum cinci ani. Suma care poate fi împrumutată este corelată cu necesarul de finanţare şi cu capacitatea de rambursare a clientului. Pentru creditele acordate în lei, nivelul indicativ al dobânzii este dobânda la trei luni, la care se adaugă 3%, iar pentru cele în euro, la fel, numai că se adaugă 3,5%.

 

Carpatica are condiţii clare

 

Banca Comercială Carpatica are şi ea un asemenea produs pentru IMM-uri. Aici există o dobândă fixă de 16%, la care se adaugă 150 de lei, comision de analiză a cererii, comision de 300 de lei pentru analiza garanţiilor, unul de acordare a creditului de 1,2% anual din sold, precum şi unul lunar de gestiune de 0,22% din soldul mediu lunar. Perioada maximă de creditare este de 60 de luni, iar garanţiile preferate sunt cele imobiliare. Solicitantul trebuie să ataşeze la dosar explicaţia pentru faptul că nu şi-a plătit datoriile la stat. Totodată, firma trebuie să prezinte situaţiile financiare pe anii precedenţi.

 

Portiţă la Transilvania

 

Altă unitate la care firmele cu datorii pot apela este Banca Transilvania. Aceasta nu oferă un pachet propriu-zis pentru achitarea datoriilor la stat. Angajaţii instituţiei de credit au explicat însă că soluţia este pachetul „O oră“. Pentru acesta, o firmă solicitantă trebuie să aibă cel puţin 12 luni de funcţionare şi evoluţia cifrei de afaceri să fie pozitivă (conform ultimului bilanţ contabil, semestrial sau anual). De asemenea, compania trebuie să înregistreze profit din exploatare, iar împrumutatul nu a fost înregistrat în Centrala Incidentelor de Plăţi cu mai mult de trei incidente majore în ultimele şase luni. Finanţarea se acordă pentru două componente: capital de lucru şi investiţii. Pentru capital de lucru, suma maximă care poate fi acordată este de 30.000 de lei, dar nu mai mult de valoarea cifrei de afaceri medii lunare. Creditul poate fi acordat pe termen de până la 12 luni, cu posibilitatea prelungirii la scadenţă. Pentru investiţii, creditul se calculează în funcţie de situaţia financiară a fiecărui solicitant, dar nu poate depăşi 100.000 de lei. Durata de rambursare este de cinci ani, incluzând maximum trei luni perioada de graţie. Angajaţii băncii au explicat că firmele pot achita datorii curente la stat, nu mai vechi de 30 de zile. Reprezentanţii IMM-urilor spun că plata datoriilor pe credit este mai avantajoasă, deoarece statul percepe „dobânzi“ mai mari pentru întârzieri la plată. „Creditele pentru plata datoriilor la stat au un avantaj din următorul punct de vedere: penalităţile la stat ar însemna o dobândă de 30%, pe când la bănci dobânda este de maximum 16-17%. Este mai avantajos să iei credit şi să plăteşti, pentru a nu achita 30% penalităţi pe post de dobândă. Asta pentru că, până la urmă, datoriile la stat tot trebuie plătite“, a afirmat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS