16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfitul se face din banii altora

Profitul se face din banii altora

O societate care oferă servicii de investiţii financiare (SSIF) nu este decât un intermediar între o persoană care vrea să îşi investească economiile sau cupoanele de acţionar şi bursa de valori, iar intermediarii fac bani. Procentul aplicat la valoarea tranzacţiei reprezintă profit pentru SSIF.

O SSIF scoate profit din preluarea şi executarea comenzilor date de clienţii care doresc să facă investiţii la bursă. Mai concret, un client care doreşte să investească economiile sale în acţiuni sau obligaţiuni tranzacţionate la bursa de valori face investiţia printr-o astfel de societate. Societatea prestează servicii de investiţii financiare contra unui comision care se aplică la suma tranzacţionată. Vinde sau cumpără acţiuni atunci când i se comandă de către client şi câştigă la fiecare astfel de tranzacţie. În acest caz, comisionul se negociază între client şi SSIF. În cazul cupoanelor de acţiuni, comisionul este 8%, stabilit prin lege, şi nu se negociază. După plata taxelor către Bursă şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare, ceea ce rămâne este profit pentru SSIF. La cât se poate ridica acest profit? Firma Invest Trust, prezentă pe piaţa de capital din Craiova încă din 1995, obţine din tranzacţionarea la bursă a acţiunilor sau obligaţiunilor investitorilor un profit ce se ridică la şapte miliarde de lei vechi, peste 200.000 de euro anual. Iar numărul celor care preferă bursa în detrimentul clasicelor depozite bancare este în creştere. „De la an la an sunt din ce în ce mai mulţi clienţi pentru că băncile nu mai sunt atât de atractive în ceea ce priveşte randamentul sau dobânzile la depozite“, a declarat George Ciobanu, directorul Invest Trust Craiova.
Investiţia necesară înfiinţări unei astfel de societăţi este foarte mare. George Ciobanu estimează că este nevoie de aproximativ 250.000 de euro pentru a „deschide“ o SSIF. Această valoare ridicată se datorează în cea mai mare parte condiţiilor impuse de normativele în vigoare societăţilor care prestează servicii de investiţii financiare: un capital social minim de 125.000 de euro, o taxă de autorizare de 900 de milioane de lei vechi, iar 1% din capitalul social este destinat CMVM. Mai este necesar un sediu de minimum 70 de metri pătraţi, conexiune la internet, linie directă cu Bursa. Cea mai mare problemă întâmpinată în înfiinţarea unei SSIF este, ca în multe alte domenii, problema personalului. „E nevoie de multă muncă şi de un management bun. Afacerea se bazează pe încredere, iar din acest motiv rezultatele se văd mai târziu“, a mai declarat George Ciobanu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS