16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţurile apartamentelor vor stagna peste câţiva ani

Preţurile apartamentelor vor stagna peste câţiva ani

 Stagnările de preţ de pe piaţa imobiliară au fost, în ultimii ani, de scurtă durată şi totdeauna au fost urmate de scumpiri. Potrivit analiştilor imobiliari, preţurile au crescut artificial.

Cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă urmăresc evoluţia preţurilor de la o lună la alta. Potrivit specialiştilor, aceasta este ascendentă. „Tendinţa este în continuare de creştere“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei BirosImob. Totuşi, preţul apartamentelor creşte văzând cu ochii, fără ca proprietarii să vină cu vreo îmbunătăţire, fapt sesizat încă de acum câteva luni de reprezentanţii agenţiilor imobiliare. „Preţurile cresc artificial. Din dorinţa de a obţine mai mult, proprietarii le anunţă la preţuri foarte mari“, a explicat Carmen Rădulescu, directoarea agenţiei imobiliare Carmen.

„Nu avem cum să ştim evoluţia preţurilor în timp“

Potrivit www.infonews.ro, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) a declarat că abia peste aproximativ cinci ani vom asista la o stabilizare a preţului locuinţelor. Românii va trebui să facă faţă scumpirilor până în 2012. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Craiova evită însă să vorbească despre un an anume în care va apărea o stabilitate în piaţa imobiliară. „Pe termen scurt, va fi o stagnare a preţurilor în lunile iulie-august. Pe termen lung, nu avem însă cum să ştim evoluţia clară a preţurilor pentru că diferă pe zone, pe oraşe. Probabil că vor stagna în momentul în care preţurile din piaţa imobiliară de la noi vor ajunge la nivelul celor din Portugalia (una dintre cele mai sărace ţări din UE), care sunt destul de ridicate“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare UNIC. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniul imobiliar. „Preţurile sunt şi aşa foarte mari. Nu putem spune însă un anumit an în care vom putea vorbi despre o stagnare a lor“, a spus Bibina Dică. Totuşi, potrivit acesteia, aşteptarea noastră va mai dura câţiva ani.

Lipsa proiectelor rezidenţiale scumpeşte casele

Motivul pentru care preţul locuinţelor se încăpăţânează să se menţină la un nivel extraordinar de ridicat este că nu există ofertă prea mare pe piaţă.
„Preţurile nu scad din cauza cererii foarte mari. Dacă e mai mare cererea, clar oferta include produse din ce în ce mai scumpe. Dacă oferta nu  prea e bună, se speculează“, a explicat Nicu Răduţ. Preţurile se vor stabiliza în momentul în care cererea şi oferta se vor egaliza. „Probabil că, atunci când oferta va acoperi cererea, preţurile vor stagna“, a adăugat Bibina Dică. Acesta nu este însă singurul motiv pentru care preţurile îşi menţin un trend ascendent.
Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, la această tendinţă contribuie şi costul ridicat al forţei de muncă, precum şi lipsa de forţă de muncă specializată în domeniu. Alt element important, care pune presiune pe preţul de vânzare a apartamentelor, este şi costul tot mai mare al terenurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII