15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultura doljeană, la mâna ploii

Agricultura doljeană, la mâna ploii

Autorităţile spun că ploile din ultimele zile au salvat mare parte din culturile de primăvară, însă nu au avut efect asupra celor de toamnă, majoritatea compromise.

Potrivit prefectului de Dolj Nicolae Giugea, situaţia zonelor afectate de seceta prelungită din acest an s-a ameliorat datorită precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile. Chiar şi aşa, Giugea e de părere că pentru o parte importantă a culturilor de toamnă nu se mai poate face nimic. În plus, acesta a declarat că seceta a afectat şi puieţii plantaţi în judeţ anul trecut de angajaţii Direcţiei Silvice. „Ploaia a ajutat foarte mult culturile de primăvară, dar mare parte din cele de toamnă sunt compromise. Deficitul de apă din sol este foarte mare, iar seceta a afectat şi o parte din cele 3.500 de hectare de plantaţii arboricole din judeţ“, a spus Giugea.

Guvernul discută declararea Doljului judeţ calamitat

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a cerut ieri tuturor directorilor de direcţii agricole să trimită situaţia suprafeţelor declarate calamitate pentru ca problema să poată fi trecută pe ordinea de zi a şedinţei de guvern din această săptămână. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj a spus că în judeţ au fost declarate calamitate deja 93.000 de hectare de culturi. „Vom transmite până diseară situaţia culturilor calamitate în Dolj, deşi noi am făcut asta în fiecare zi. Mâine sau poimâine am înţeles că se va discuta în şedinţa de guvern despre declararea unor judeţe ca fiind calamitate şi vor fi stabilite despăgubirile“, a spus directorul Cornel Popa.

Doar agricultorii asiguraţi primesc despăgubiri

Şeful DADR Dolj a ţinut să precizeze că vor primi despăgubiri de la guvern numai agricultorii care şi-au asigurat culturile. Suprafaţa asigurată este estimată de director la 30-40.000 de hectare, însă la Bucureşti va fi trimisă întreaga suprafaţă pentru ca Doljul să fie declarat judeţ calamitat.
„Vor primi despăgubiri doar cei asiguraţi, pentru că, oricum, 30-40.000 de hectare din total tot sunt asigurate, însă am transmis întreaga suprafaţă calamitată pentru ca Doljul să poată fi declarat judeţ calamitat“, a precizat Popa.

Pepiniera de la Zăval, pusă la pământ de grindină

Ploile din ultimele zile nu au fost însă motiv de bucurie pentru sătenii şi autorităţile locale din Gighera, comună în care, în cursul zilei de luni, a căzut grindină. Cea mai afectată localitate a fost Zăval, unde, potrivit administraţiei locale, au fost distruse 30 de hectare de viţă-de-vie, 75 de porumb, 40 de grâu, iar legumele şi pomii din grădinile oamenilor au fost compromişi în totalitate. În plus, potrivit directorului Direcţiei Silvice Daniel Drâgnei, o parte importantă din pepiniera de 70 de hectare din Zăval a fost pusă la pământ de grindină.

Giugea vrea să facă din nisipuri zonă defavorizată

Autorităţile sunt de părere că suprafeţele afectate de secetă nu sunt singura problemă pe care o are Doljul în prezent. Potrivit prefectului Nicolae Giugea, zona nisipurilor zburătoare de la Jiu, numită şi Sahara Olteniei, ar trebui declarată defavorizată pentru a putea beneficia de programe pentru ameliorarea solului. Giugea a declarat că suprafaţa afectată de procesul de deşertificare este de 70.000 de hectare, iar chestiunea va fi analizată împreună cu prefectul de Olt, Octavian Popescu, dar şi cu specialişti din cadrul Facultăţii de Horticultură. „Voi avea o discuţie cu profesori universitari şi cu prefectul de Olt pentru că vreau ca zona nisipurilor din stânga Jiului să fie declarată defavorizată. Această zonă merită o atenţie deosebită şi studii amănunţite. Dacă n-ar exista sistemul de irigaţii, zona s-ar depopula“, a spus Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS