16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPerioada de probă naşte controverse

Perioada de probă naşte controverse

Reprezentanţii băncilor au discutat săptămâna trecută despre lipsa personalului calificat în unităţile din România, care are drept cauză, potrivit acestora, perioada prea scurtă de probă, în comparaţie cu alte ţări, unde ajunge şi la 12 luni.

Conform Codului Muncii, articolul 31, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, angajatorul poate stabili o perioadă de probă care variază în funcţie de postul ce urmează să fie ocupat şi de calificarea potenţialului angajat. „Pentru funcţiile de execuţie este de cel mult 30 de zile calendaristice, iar pentru funcţiile de conducere, de cel mult 90 de zile calendaristice“, a declarat Silviu Cotigă, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă nu poate depăşi cinci zile lucrătoare, iar în cel al absolvenţilor de instituţii de învăţământ, şase luni.

În perioada de probă, salariatul se bucură de toate drepturile

Cu toate că există şi cazuri, confirmate, de altfel, de craiovenii intervievaţi, în care angajatorii le lasă angajaţilor impresia că perioada de probă trebuie să fie neplătită, acest lucru este ilegal. „Pe perioada de probă, salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă şi în contractul individual de muncă“, a explicat Silviu Cotigă. Potrivit acestuia, perioada de probă trebuie inclusă în contractul de muncă, deşi mulţi se folosesc de aceasta pentru a nu angaja persoanele respective. „Trebuie făcut mai întâi contractul de muncă şi în perioada de probă angajatorul vede dacă îndeplineşti condiţiile pentru postul respectiv“, a adăugat Cotigă. Acesta a explicat că pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta printr-o simplă notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.

„Angajatorii trebuie să fie compatibili cu angajaţii“

Cu toate că, potrivit legislaţiei în vigoare, perioada de probă este facultativă, majoritatea angajatorilor apelează la acest mod de triere a angajaţilor. „Mai mult de jumătate din angajatori apelează la perioada de probă, pentru că vor să se convingă de faptul că respectivii angajaţi corespund“, a spus Anca Trohin, inspectoare de muncă la Biroul înregistrări contracte, evidenţă angajatori, din cadrul ITM Dolj.
Necesitatea unei perioade de probă este confirmată şi de reprezentanţii patronatelor. „În întreprinderile mici şi mijlocii, în 95% din cazuri, patronii sunt şi directori şi este foarte important să fie compatibili cu angajaţii, mai ales că de multe ori aceştia lucrează cot la cot“, a explicat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Potrivit acestuia, perioadele stabilite de lege sunt pertinente, cu mici excepţii. „La muncitorii necalificaţi, în cazul cărora există cele mai mari fluctuaţii, nu-ţi dai seama în doar cinci zile, pentru că de fapt în cazul lor se verifică doar ce fel de om este. Ar fi bine ca această perioadă să fie măcar de două săptămâni“, a adăugat Cristea. Afirmaţia este susţinută şi angajatorii implicaţi în producţie. „Perioadele stabilite de lege sunt suficiente, mai puţin în cazul persoanelor necalificate. De fapt, în două săptămâni îţi dai seama ce fel de om este şi cum se descurcă la locul de muncă“, a declarat Adriana Stoian, directoare la o firmă producătoare de mobilă.

Angajaţii cred că perioadele de probă sunt prea lungi

Şi reprezentanţii sindicatelor împărtăşesc această idee. „Părerea mea e că cinci zile de probă pentru muncitorii necalificaţi înseamnă puţin – nici nu te angajezi bine şi pleci“, a declarat Marinela Didu, preşedintele filialei judeţene a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) Dolj. Totuşi, potrivit acesteia, cele şase luni de probă pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ reprezintă o perioadă prea mare pentru că-i ţine legaţi de o firmă anume. „În cazul posturilor de conducere, perioada ar trebui să fie mai mică. În trei luni, o firmă se duce de râpă cu un management defectuos“, a adăugat Didu.
Potenţialii angajaţi spun că perioadele de probă sunt prea lungi. „E prea mult, pentru că nu ai siguranţa unui loc de muncă. Azi eşti într-un loc, mâine în altul, unii patroni semnează cu tine după ce stai în probă“, a spus Gheorghe P., de 37 de ani, muncitor necalificat în domeniul construcţiilor. Afirmaţia este susţinută şi de alţi angajaţi. „E mult. În perioada aia poate să te dea afară când vrea pentru că practic nu eşti angajat“, a explicat Vasilica N., de 45 de ani.

Amenzi pentru angajatori 

Angajatorii care se folosesc de perioada de probă pentru a nu încheia contracte de muncă riscă amenzi usturătoare. Potrivit Codului Muncii, art. 276, primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS