15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriză de euro la casele de schimb valutar

Criză de euro la casele de schimb valutar

Cotaţiile slabe din ultima vreme au determinat oamenii să achiziţioneze euro. La majoritatea caselor de schimb din Craiova, vânzătoarele întâi întreabă câţi euro doreşti şi apoi verifică în casă dacă au suficienţi.

Dacă vreţi să cumpăraţi euro de la una din casele de schimb valutar din zona centrală a Craiovei în această perioadă, primul lucru care sunteţi întrebat este de câţi aveţi nevoie. Angajaţii caselor de schimb vor să se asigure că au suficientă monedă europeană în casă, deoarece pe piaţa valutară este criză de euro.
Cotaţiile foarte scăzute din ultima vreme au făcut ca toată lumea să vrea să cumpere. „Din cauza cotaţiilor foarte scăzute, nu putem cumpăra euro de la populaţie, aşa că nu avem rezerve prea mari. În plus, toată lumea vrea să cumpere acum, sperând că vor vinde mai târziu cu mai mult“, a declarat o angajată de la una dintre casele de schimb valutar din zona centrală.
„Am avut rezerve, dar aproape le-am epuizat. Noi acum vrem să cumpărăm, la fel şi populaţia“, a relatat Alina T., o altă angajată din sistem. În Craiova, casele de schimb vindeau euro cu 3,280 lei şi îl cumpărau cu 3,255 lei, fluctuaţiile fiind foarte mici între diferitele firme.

Tendinţă generalizată

Aceasta este o tendinţă generalizată la nivel naţional. Cotaţiile slabe au făcut ca patronii să refuze să mai vândă sau vând foarte puţin.
Aceştia, ca şi o parte a populaţiei, cumpără masiv euro în speranţa că vor revinde la un curs mult mai ridicat în perioada următoare.
Această reacţie a caselor de schimb valutar a venit după ce cotaţiile euro au atins cele mai scăzute valori din ultimii patru ani şi jumătate. Dacă această tendinţă se va menţine, specialiştii estimează că importurile vor creşte în defavoarea exporturilor. Potrivit analiştilor din piaţă, cei mai câştigaţi de pe urma cursului de schimb sunt importatorii şi cei care fac plăţi în euro, iar cel mai mult au de suferit exportatorii, care au de onorat contracte încheiate la un curs al monedei europene de 3,5 lei. Aceştia sunt de părere că, până la sfârşitul anului, se va înregistra o tendinţă de apreciere a leului, dar că pe termen scurt ne-am putea aştepta la o creştere şi descreştere a cotaţiilor. Banca Naţională a României (BNR) nu a intervenit pe piaţa valutară de mai bine de doi ani. Specialiştii consideră că, dacă euro va scădea la 3,25 lei, BNR va fi obligată să intervină pentru că economia naţională nu va putea susţine un astfel de curs. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS