15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitori români la AVIOANE

Investitori români la AVIOANE

Un consorţiu format din patru firme româneşti a depus singura ofertă pentru preluarea AVIOANE Craiova. Investitorii străini, cum ar fi Israel Aircraft Industries, SAAB Suedia sau Bell Helicopters, au fost un vis frumos pentru oficialii de la societatea craioveană.

Singura ofertă de privatizare pentru AVIOANE Craiova a sosit ieri, la expirarea termenului- limită de depunere a ofertelor din partea investitorilor interesaţi să preia societatea de la stat.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea care deţine pachetul majoritar de 80,9% din acţiunile firmei, a anunţat miercuri că intenţia vine din partea consorţiului format din AEROFINA SA Bucureşti, A5 INVEST SRL Caransebeş, A2 IMPEX SRL Ploieşti şi UZUC SA Ploieşti. Singura societate cu experienţă în industria aeronautică este AEROFINA Bucureşti, cu care constructorul craiovean de avioane a colaborat la producerea aparatului IAR 99 ŞOIM.
Pentru a intra însă la negocieri cu AVAS, consorţiul trebuie să îndeplinească mai multe criterii de precalificare. Statul cere ca ofertantul să fi avut pe anul 2005 o cifră de afaceri de minimum 15 milioane de euro şi o experienţă de cel puţin cinci ani în activităţi specifice industriei de construcţii şi reparaţii de aeronave. De asemenea, consorţiul trebuie să prezinte un plan de afaceri pe o perioadă de până la cinci ani pentru operarea şi dezvoltarea societăţii, prin care îşi asumă investiţii de minimum 5,015 milioane de euro, la care se adaugă aport în numerar cu titlul de capital de lucru, în valoare de cel puţin un milion de euro.

Investitorii din vis

Surse din cadrul AVAS au precizat că, în cazul în care consorţiul va îndeplini criteriile de precalificare, va fi singurul cu care statul va negocia vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, deoarece nici un alt competitor nu se mai poate înscrie în cursa pentru privatizarea societăţii craiovene. Oficialii societăţii sunt dezamăgiţi că din atâtea companii străine interesate, puternice financiar, nici una nu a depus o ofertă concretă. „Sunt dezamăgit că aceia de la SAAB nu au depus nici o ofertă, dar nu-i poate forţa nimeni. Fabrica risca să ajungă ca fata nemăritată, care tot speră să vină Făt-Frumos şi rămâne nemăritată pentru că Făt-Frumos nu mai apare. SAAB era ultima speranţă de investitor străin care putea prelua societatea, întrucât cei de la IAI n-au mai dat nici un semn. În sfârşit, este totuşi bine că, după atâtea exerciţii, cineva a considerat că merită să depună o ofertă“, a declarat Pantelimon Vâlceanu, directorul general al AVIOANE Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS