15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinaliştii ELECTROPUTERE

Finaliştii ELECTROPUTERE

AVAS a anunţat că cinci societăţi au depus oferte pentru preluarea societăţii craiovene. Concurenţii sunt români, americani şi saudiţi. Dacă privatizarea nu va reuşi nici de data aceasta, societatea va fi lichidată.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat ieri publicităţii numele companiilor care au depus oferte finale pentru privatizarea ELECTROPUTERE Craiova. Acestea sunt A5 Invest SRL Caransebeş, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, Vienna International Holding SRL Bucureşti, Al Arrab Contracting Company Limited – din Arabia Saudită, şi Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado – din SUA. Firmele româneşti menţionate au mai fost interesate de privatizarea societăţii, însă nu au avansat până ieri nici o ofertă concretă. La prima vedere însă, pare că nu au potenţa financiară să redreseze ELECTROPUTERE Craiova.
Americanii de la Peker Atomic sunt producători de generatoare de mare putere, iar saudiţii fac şi ei echipament electric. Aceasta este a şasea încercare de privatizare a societăţii craiovene şi ultima a statului român. Ultima oară, termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost 26 martie, însă a fost prelungit la cererea unora dintre potenţialii investitori, care au motivat că nu au avut timp să-şi definitiveze ofertele. Ieri, unii din reprezentanţii societăţii şi-au exprimat mulţumirea că, în sfârşit, s-au primit oferte concrete de privatizare. „Astea sunt firmele, bine că au depus totuşi oferte. Nouă ne era frică şi credeam că nu va depune nimeni. Acum, mingea este la ei. Cred că de data asta va fi acceptată oferta unei societăţi“, a afirmat Aurel Bojenoiu, liderul sindical din cadrul unităţii.

Situaţie economică dificilă

Societatea craioveană trece printr-o situaţie economică dificilă, având datorii la stat în valoare de circa 40 de milioane de euro. Potrivit unor surse din cadrul firmei, datoriile vor intra în preţul de vânzare. Societatea ar putea fi privatizată contra unei sume de 50-60 de milioane de euro. Până acum, mari concerne internaţionale, printre care Siemens, General Electric, General Motors sau Bombardier, şi-au exprimat interesul pentru ELECTROPUTERE Craiova, însă nimic nu s-a concretizat. Potrivit AVAS, numai în ultimii doi ani 17 firme au anunţat că vor să participe la privatizarea firmei. AVAS a încercat până acum mai multe strategii de privatizare, printre care vânzarea fabricilor componente, a modulelor funcţionale sau a activelor. În cele din urmă însă, statul a decis să încerce pentru ultima oară să privatizeze fabrica în întregime. Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat recent că, în oferta de privatizare, cel mai mult vor cântări investiţiile pe care le va face viitorul patron al fabricii şi mai puţin preţul pe pachetul majoritar de 62,8% din acţiuni. Dacă nici de data aceasta privatizarea nu va fi o reuşită, ELECTROPUTERE va fi lichidată şi tratată ca orice afacere imobiliară.
De altfel, se pare că această idee surâde mai multor oameni de afaceri. Pe piaţă, numai terenul pe care este amplasată fabrica a fost apreciat de agenţiile imobiliare la cel puţin 125 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII