15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăzboiul angajat - angajator creşte rata şomajului

Războiul angajat – angajator creşte rata şomajului

Fie că vorbim de femei, bărbaţi, tineri, cu studii medii sau superioare, calificaţi sau necalificaţi, toţi se pot găsi, la un moment dat, în situaţia nefericită de a fi şomeri. Rata ridicată a şomajului plasează România pe locuri „fruntaşe“ în UE.

În România, în februarie, rata şomajului pentru tinerii sub 25 de ani a fost de 23,6%. Potrivit NewsIn, această rată clasează ţara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană, după Polonia (25,5%), în ceea ce priveşte cea mai ridicată rată a şomajului pentru persoanele sub 25 de ani. „În Dolj, din cei aproximativ 19.700 de şomeri (indemnizabili şi neindemnizabili), peste 3.500 de persoane (aproape 18%) sunt tineri de până în 25 de ani“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executivă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Potrivit acesteia, experienţa lunilor trecute scoate la iveală faptul că numărul persoanelor până în 25 de ani aflate în evidenţa AJOFM Dolj ajunge până la cel mult 25-30% din numărul şomerilor din Dolj. „Sunt foarte mulţi absolvenţi. Numărul tinerilor luaţi în evidenţa AJOFM Dolj creşte în lunile iunie, iulie, august şi septembrie, când aceştia îşi termină şcoala“, a adăugat Dobrin.

Tinerii acuză angajatorii că vor mult şi dau puţin

Faptul că România este pe locul doi, cu cea mai ridicată rată a şomajului pentru persoanele sub 25 de ani, nu poate fi decât îngrijorător şi certifică faptul că diploma unei instituţii de învăţământ nu oferă cheia către un loc de muncă şi cu atât mai puţin către o carieră de succes. Situaţia este cauzată, în primul rând, de faptul că majoritatea angajatorilor solicită experienţă pentru potenţialii angajaţi, iar cei care nu o fac precizează că experienţa constituie un avantaj.
Tinerii se confruntă permanent cu acelaşi paradox – dacă mai nimeni nu angajează proaspăt absolvenţi, aceştia nu au cum să acumuleze experienţa necesară.
„Am absolvit Facultatea de Mecanică. Am căutat un loc de muncă în domeniu, însă angajatorii cer experienţă de minimum un an. Dacă abia am terminat facultatea, nu am avut cum să-mi fac o experienţă, mai ales că nu am lucrat în timpul studiilor“, a declarat Anca, una dintre tinerele prezente la Bursa locurilor de muncă pentru ramurile deficitare în forţă de muncă. Potrivit acesteia, majoritatea angajatorilor craioveni vor să stai mult la muncă şi să îţi dea mai puţini bani. Tinerii refuză unele oportunităţi de angajare, în aşteptarea unor posturi bănoase, fără a încerca să-şi demonstreze mai întâi cunoştinţele şi abilităţile pe care le-au dobândit.

„Mulţi nu vor muncă, vor bani“

Indiferent de vârstă, majoritatea angajaţilor sunt nemulţumiţi de ofertele salariale ale angajatorilor. „În domeniul confecţiilor există şi firme care oferă locuri de muncă prost plătite – nu fac cât de cât un program, te cheamă şi sâmbăta, şi duminica. Înţeleg să muncesc, dar nu să plec de acasă degeaba“, a spus cu aceeaşi ocazie Maria D., o muncitoare cu o experienţă de 15 ani în domeniul confecţiilor.
Atitudinea potenţialilor angajaţi nu rămâne netaxată de angajatori, care sunt nemulţumiţi de faptul că, atunci când vin la interviul preliminar, majoritatea candidaţilor întreabă în primul rând de salariu şi abia apoi de fişa postului. „Oferim seriozitate şi aşteptăm seriozitate. Mulţi nu vor muncă, vor bani. Şi, din păcate, cu astfel de cazuri ne confruntăm mai ales în rândul tinerilor“, a spus Diana I., inspectoare resurse umane.

„Angajatorii preferă persoane mai educate“

Găsirea unui loc de muncă nu se rezumă numai la dorinţa de asumare a responsabilităţilor care decurg din semnarea contractului de muncă, ci depinde şi de noroc, dar şi de nivelul de educaţie. În plus, acest lucru este influenţat şi de disponibilitatea angajaţilor de a se reorienta profesional, mai ales că numărul locurilor de muncă vacante pentru persoanele absolvente de studii superioare este foarte mic. „Dintre persoanele aflate în evidenţa AJOFM Dolj, cele mai puţine sunt persoanele cu studii superioare. Acest lucru se datorează faptului că angajatorii preferă celee mai educate“, a explicat Daniela Dobrin. Potrivit acesteia, absolvenţii de facultate se angajează pe posturile celor cu studii medii.

Numărul şomerilor bărbaţi, mai mare decât cel al femeilor

În afara tinerilor, absolvenţi de studii medii, altă categorie defavorizată este şi cea a bărbaţilor. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, numărul şomerilor bărbaţi este mai mare decât al femeilor. „Din cei aproximativ 19.700 de şomeri aflaţi în evidenţa AJOFM Dolj în februarie, peste 11.800 sunt bărbaţi (59%), iar cam 7.900 sunt femei“, a spus Daniela Dobrin. Potrivit acesteia, la nivelul judeţului s-a dezvoltat foarte mult domeniul serviciilor, sector în care lucrează mai mult femeile. „În plus, tot ce a fost platformă industrială s-a desfiinţat, iar angajaţii au fost disponibilizaţi“, a adăugat directoarea executivă a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII