16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn craiovean la curtea gigantului IBM

Un craiovean la curtea gigantului IBM

A terminat facultatea in Craiova si ii plac fotbalul si filmele. Munceste in medie 12 ore pe zi, dar o face cu placere. Singurul regret: ca petrece prea putin timp cu familia. Plecat de pe bancile Scolii generale nr. 22, Mihai Tudor a ajuns la 46 de ani directorul general al IBM România dupa ani de studii aprofundate si munca pe brânci.


In urma cu 39 de ani, tânarul Mihai se indrepta cu pasi timizi catre prima lui ora de clasa la Scoala nr. 22, de lânga Parcul „Puskin“. Nici acum nu i-a uitat pe doamna invatatoare Ionita si pe dirigintele Berceanu. Anii de liceu l-au gasit la Liceul „Nicolae Titulescu“, unde si-a facut cei mai buni prieteni si unde a prins gustul pentru matematica alaturi de profesorul Ion Vladimirescu, actualul rector al Universitatii din Craiova. Pasionat de fotbal, tânarul Mihai nu a pierdut nici un meci al Craiovei Maxima, Stiinta ramânând si acum echipa sa de suflet, desi multa vreme a stat departe de tara. Dupa absolvirea Facultatii de Electrotehnica, specializarea Electromecanica, statul i-a oferit un post in cercetare cu un stagiu de doi ani in industrie. Pâna la evenimentele din decembrie 1989 a lucrat la Intreprinderea de Avioane din Bacau si la Institutul de cercetari pentru semiconductori din Bucuresti. Dupa aceea s-a angajat la IBM, de unde nu a mai plecat. A schimbat doar functiile, una mai inalta decât alta. „Nu sunt un adept al principiului «polenizarii» din companie in companie. Consider ca, daca ai realmente valoare, poti sa arati acest lucru in orice organizatie, indiferent de obstacole, si deci nu are sens sa schimbi locul de munca o data la câtiva ani“, a spus proaspatul director general al IBM România.


Managerul atipic


Primul angajament cu IBM a avut loc in 1993, când a petrecut un an in Australia, in cadrul Fabricii de calculatoare de la Wangarratta. Dupa finalizarea studiilor de certificare in administrarea afacerilor (MBA) la Universitatea Swinburne din Melbourne, in ianuarie 1994, Mihai Tudor s-a intors la Bucuresti, unde a inceput sa lucreze pentru IBM România. De atunci, a inceput ascensiunea in cadrul companiei. Secretul? „Partea de lucru cu oamenii este esentiala, orice individ care are rezultate spectaculoase obtinute in special prin eforturi individuale va conduce in timp numai departamente verticale, dar nu va ajunge sa conduca o organizatie orizontala. Pentru ca, poate paradoxal, esenta in a coordona cu succes o organizatie larga este capacitatea de a obtine rezultatele prin oamenii pe care ii ai, nu prin eforturile directe personale“, a spus noul boss de la IBM România. Mihai Tudor se declara un manager atipic. „Pentru multi care ajung in top, a fi in permanenta alerta la ce se intâmpla in jurul tau face, de asemenea, parte din regula jocului. Eu, unul, insa nu prea am respectat aceasta regula, nu am fortat destinul, am lasat vârtejul sa decida atunci când am ajuns in momente de decizie“, recunoaste craioveanul de la IBM.


La acestea se adauga capacitatea de a transforma infrângerea in victorie prin constanta de a arata plusul de valoare pe care l-a adus gigantului american.


Impatimit de muzica si filme


Chiar daca nu petrece atâta timp cât si-ar dori cu familia, Mihai Tudor isi incarca bateriile in mijlocul celor dragi. Pe sotia sa, Daniela, a cunoscut-o in primul an de facultate. S-au casatorit in 1984, iar un an mai târziu s-a nascut Cosmin, singurul lor copil, care in prezent este student in anul trei la o facultate in apropiere de Boston, America. „Familia are o importanta covârsitoare in succesul personal. Sotia mea a dat dovada de mult altruism si m-a urmat in Austria la sfârsitul lui 2001, atunci când IBM mi-a oferit un post in conducerea regionala Central-Est Europeana, fara posibilitatea de a-si putea continua cariera.


Acum, când ne relocam in România, ea chiar are momente când ezita sa se bucure de noua situatie, aducându-si aminte de incarcarea de lucru de pe vremea când eram director de vânzari la IBM România in perioada 1998 – 2002“, a spus craioveanul care i-a cucerit pe americanii de la IBM. Pentru a se destinde, Mihai si Daniela merg la schi de doua ori pe iarna, calatoresc des in tari straine, unde stau trei – patru zile intr-un oras european pe care nu l-au vazut inca. Lui Mihai ii plac foarte mult filmele si muzica. A strâns pâna acum 700 de CD-uri si câte un iPOD pentru fiecare membru al familiei. Despre „softistii“ români are numai cuvinte de lauda. „In România sunt mult mai multi softisti de valoare raportat la totalul populatiei decât in multe tari din Vest, iar faptul imbucurator este ca pretul platit pentru munca acestora este in crestere. Pierdem insa mult prea multe «creiere» care aleg nu numai sa-si externalizeze produsul muncii, dar se «externalizeaza» ei insisi, preferând sa lucreze in alte tari, unde sunt platiti mult mai bine“, concluzioneaza Mihai Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII