10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSolomon umfla pretul la parcari

Solomon umfla pretul la parcari

Incercând sa aplaneze conflictul cu SC Cronos Impex, municipalitatea craioveana a decis sa accepte conditiile impuse de administratorul acesteia, Mohamed Al Orfahli. Principala schimbare ii afecteaza insa direct pe conducatorii auto, care vor fi obligati sa plateasca o taxa pentru parcare mai mare cu 30%.


Dupa mai multe saptamâni de negocieri aprinse, Primaria Craiova a cazut la pace cu stapânul parcarilor din Craiova, Mohamed Al Orfahli, acceptând mai multe clauze care aduc avantaje minime primariei, dar si o propunere care le va scoate mai multi bani din buzunar soferilor craioveni. In schimbul renuntarii la anumite articole din contractul care a dus cele doua parti in fata instantei, edilii i-au facut pe plac lui Orfahli si au acceptat majorarea cu 30% a tarifului perceput la locurile de parcare. Astfel, pentru fiecare ora de stationare in parcarile deschise ale Cronos, soferii vor plati 12.000 de lei in loc de 9.000, in timp ce la parcarile inchise tariful a crescut de la 11.000 la 15.000. Majorarea se aplica si pentru abonamentele persoanelor fizice – 195.000 lei/luna si persoanelor juridice – 495.000 lei/luna. Modificarile preturilor vor fi realizate automat, din sase in sase luni, cu indicele de inflatie, de catre Consiliul Local Craiova, desi SC Cronos Impex nu a cerut acest lucru. Primaria i-a facut pe plac lui Orfahli si in privinta modalitatii de taxare. Autoritatile locale au renuntat la montarea parcometrelor, in parcarile deschise, obligatorii in actualul act de asociere, acceptând in schimb sistemul practicat deja de taxare cu taxator.


Modificarea contractului, asa cum au stabilit cele doua parti, a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local (CL) din 29 iunie. „A fost o solicitare a celor de la parcari (Cronos – n.r.), iar directia de specialitate din primarie a intocmit un referat care va fi supus atentiei consilierilor locali. Discutii si negocieri s-au purtat de mai multe ori. Incercam sa fie mai bine pentru primarie si sa indreptam ce se mai poate. Intr-adevar, primaria câstiga ceva din aceste negocieri, dar oamenii vor scoate mai multi bani din buzunar“, a declarat Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei. Acesta a recunoscut ca nici lui nu-i convin noile preturi pentru parcare. In schimb, pentru a arata ca nu au fost trasi pe sfoara, reprezentantii primariei au reusit sa creasca cota de participare la incasari a CL Craiova, cu „uriasul“ procent de 3%, Cronosul ramânând astfel cu 87% din veniturile incasate.


Soferii ramân fara masini daca nu platesc taxa


In urma „negocierilor“, primaria a reusit totusi sa anuleze una dintre clauzele prin care era obligata sa faca curatenie si sa asigure deszapezirea in parcarile Cronos, din banii publici. Aceasta sarcina va reveni, de acum incolo, celor care le administreaza. Ca noutate, firma lui Al Orfahli va avea dreptul sa blocheze si sa ridice masinile conducatorilor care refuza plata taxei de parcare, in parcarile pe care le exploateaza.


Potrivit raportului intocmit de Directia Tehnica, Investitii si Gospodarire Comunala, din cadrul primariei, s-a ajuns la un compromis si vizavi de locatia parcarilor date la schimb, in locul celor din zona Mercur. Firma Cronos va dispune de parcari in zona Garii, str. Ion Maiorescu (vizavi de Proiect SA) si str. Sfântul Dumitru, dupa ce CL Craiova le va amenaja corespunzator. Desi in proiect s-a trecut reducerea numarului de locuri de la 1.500 la 698, primaria se obliga ca, in termen de un an de la semnarea actului aditional, sa ii suplimenteze lui Al Orfahli parcarile cu 100 de locuri.


In ceea ce priveste durata contractului dintre Primaria Craiova si SC Cronos Impex, s-a stabilit reducerea de la 20 de ani, la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII