15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDistrigaz blocheaza ancheta din Lapus

Distrigaz blocheaza ancheta din Lapus

Raportul privind cauzele exploziei din cartierul Lapus nu poate fi transmis Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj fiindca beneficiarul direct, SC Distrigaz Sud, nu plateste banii pentru efectuarea anchetei. Motivul oficial: nu a venit aprobare de la actionarul francez. Neoficial, obligat sa-si plateasca propria sentinta, Distrigaz este direct interesat sa tergiverseze publicarea rezultatelor anchetei.


Craiovenii mai au de asteptat pâna sa afle concluziile expertizei tehnice in cazul exploziei din cartierul Lapus, dat fiind faptul ca nici macar anchetatorul principal, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj, nu are acces la informatiile oficiale din raportul intocmit de Insemex Petrosani.


Inspectorul-sef al ITM, Silviu Cotiga, sustine ca institutul specializat, Insemex, trebuie mai intâi sa-si primeasca banii de la beneficiarul direct al expertizei, SC Distrigaz Sud, in caz contrar cercetarile fiind blocate. „Aceasta este procedura. Daca Distrigaz Sud nu plateste, si am inteles ca e vorba de aproape 500 de milioane de lei, nu vom avea nici noi raportul. Daca nu avem raportul, nu putem continua ancheta. Dar va garantez ca Distrigaz va plati pâna la urma“, a declarat Silviu Cotiga. Publicarea cauzelor si a vinovatiei pentru moartea celor doi oameni aflati in noaptea de 26-27 ianuarie 2006 in punctul termic nr. 3, pulverizat de deflagratia gazului metan, ramâne asadar chiar la mâna gestionarului retelelor letale. Directorul general al Insemex Petrosani, Constantin Lupu, confirma situatia prezentata de seful ITM Dolj. „Raportul a fost finalizat de mai bine de o saptamâna. Noi am trimis un contract catre Distrigaz Sud, beneficiarul serviciilor Insemex in cazul exploziei din Lapus, si am primit promisiunea, macar de semnare, pentru saptamâna trecuta. Acest contract nu este insa parafat nici la aceasta ora, evident ca nici banii nu sunt virati, fapt care ne impiedica sa le dam raportul“, a declarat Constantin Lupu.


Mentionam ca fara datele tehnice privind circumstantele in care s-a produs evenimentul din ianuarie sunt de prisos orice alte analize si cercetari, atât ITM, cât si Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova ramânând cu mâinile legate pâna când Distrigaz Sud plateste.


Distrigaz invoca acceptul francezilor


Directorul SC Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, sustine ca nu putea semna contractul fara acceptul actionarului majoritar al societatii, Gaz de France. „Este totusi vorba de aproape 500 de milioane de lei pe care trebuie sa-i alocam acestei expertize. Este o suma pe care nu o putem debloca fara acordul actionarului Gaz de France (reprezentat prin Romania Gas Holding BV, societate afiliata Gaz de France – n.r). Credem ca in decursul acestei saptamâni o sa se rezolve“, a declarat Ciocanescu. Este pentru a doua oara când un contract referitor la Distrigaz Sud incurca itele in ancheta ITM Dolj, dupa ce inspectorul-sef Silviu Cotiga a esuat in tentativa de a pune mâna pe clauzele contractuale ale privatizarii distribuitorului de gaz metan din sudul tarii. „Ar fi fost chiar interesant de stiut ce obligatii are compania franceza in reabilitarea retelelor si a sistemelor de avertizare a emanatiilor“, a spus Silviu Cotiga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII