18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCota redusa de TVA ieftineste locuintele

Cota redusa de TVA ieftineste locuintele

TVA mai mica pentru constructia, reabilitarea si consolidarea locuintelor ar atrage dupa sine preturi mai mici la case si apartamente. In plus, reducerea acestei taxe ar duce la o oferta mai bogata si la dezvoltarea firmelor de constructii.


Cu toate ca se pregateste intens de aderarea la UE, in România se construiesc destul de putine case. Aparent, craiovenii construiesc destul de multe locuinte, in majoritate case. La marginea orasului si-au facut deja aparitia câteva minicartiere de vile, grupate in jurul marilor magazine. Reprezentantii firmelor din domeniu spun, la rândul lor, ca in acest moment construiesc in special persoanele cu posibilitati financiare. Per total, din punct de vedere al constructiilor de locuinte, Craiova e considerata de acestia o zona foarte slaba, mai ales ca pentru oamenii cu venituri mai modeste nu prea se construieste, si astfel acestia nu prea au acces la o locuinta. Drept urmare, potrivit specialistilor, pe piata imobiliara nu exista un echilibru intre cerere si oferta. „In acest moment, in Craiova, oferta de locuinte nu acopera cererea. Din punctul meu de vedere ar mai fi nevoie de 2.000 – 3.000 de locuinte. E o estimare personala care poate sa fie mica“, a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare.


TVA ca-n Franta si Portugalia


Pentru a dinamiza piata de locuinte, de curând, reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) au propus autoritatilor o reducere a cotei TVA pentru constructia, reabilitarea si consolidarea locuintelor. In acest moment, valoarea aferenta TVA pentru constructii este de 19%, ceea ce inseamna ca pentru o locuinta de 100 de metri patrati beneficiarul cotei mai plateste o incapere de 19 metri patrati, insa nu o primeste. Cota pe care reprezentantii PSC au propus-o pentru TVA aplicat pentru constructia si reabilitarea locuintelor este de 5% (la aproximativ acelasi nivel cu cea din Portugalia – 5% si Franta – 5,5%).


„Reducerea TVA la 5% ar fi benefica atât pentru constructori, cât si pentru beneficiarii locuintelor. Noi am primi comenzi mai multe, iar craiovenii ar câstiga diferenta de 14%, care la sume mari se simte. La o casa de un miliard de lei, beneficiarul locuintei ar ramâne in buzunar cu 140 de milioane de lei“, a declarat Dan Radulea, administratorul societatii de constructii Elitte Instal. Astfel, nivelul de 5% ar atrage dupa sine atât o diversitate a constructiilor, cât si un ritm mai mare de construire.


Vechi sau noi, locuintele vor fi mai ieftine


Scaderea TVA in constructii ar atrage asadar dupa sine constructii mai ieftine, oferta mai bogata si preturi mai bune atât pentru locuintele noi, cât si pentru cele mai vechi. Daca se va hotari si scaderea cotei TVA aplicata materialelor de constructii, situatia va fi cu atât mai fericita. „Deja exista o tendinta, fireasca, de altfel, de scadere a pretului apartamentelor, si in special a celor construite pâna in anii ’70. Apartamentele construite dupa 1977-1980 nu ar trebui sa scada. O crestere a numarului de locuinte ar atrage insa dupa sine o scadere a pretului acestora“, a adaugat Mehedintu. Acesta a mai spus ca, in acest moment, craiovenii vor apartamente de lux, spatioase si cu finisaje deosebite, in cartiere precum Brazda lui Novac, Rovine, 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS