18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescentii si starile depresive

Adolescentii si starile depresive

Adolescenta este cea mai dificila si problematica perioada a vietii, un test infricosator pentru parinti, caruia trebuie sa-i faca fata. Ce va faceti insa când copilul se confrunta cu o stare depresiva pronuntata si face chiar afirmatii socante de genul „Mai bine as muri“, „Mai bine nu ma nasteam“? Cu siguranta, aveti motive sa va ingrijorati, dar nu intrati in panica.


Nu va mai amintiti probabil de perioada când erati adolescenti, de acele vremuri tulburi aflate la interferenta intre copilarie si maturitate, marcate adesea de confuzie si anxietate. La vârsta aceasta, tinerii resimt o intensa presiune, incercând concomitent sa se integreze in societate, sa aiba rezultate bune la invatatura si un comportament responsabil. Nu trebuie sa uitam ca este vremea dezvoltarii sexualitatii si a propriei personalitati, pe fondul unei nevoi acute de independenta. In consecinta, copilul are nevoie de tot sprijinul si suportul dumneavoastra pentru a nu se simti izolat de familie si prieteni. Incurajati-l astfel sa se implice in cât mai multe activitati extrascolare, in functie de preferintele si aptitudinile lui.


Situatii care pot duce la suicid


Cele mai frecvente situatii care-i pot determina pe adolescenti sa recurga la suicid sunt urmatoarele: problemele care le scapa de sub control, cum ar fi divortul parintilor, alcoolismul unui membru apropiat al familiei sau violenta domestica; abuzul fizic sau sexual; relatiile incordate cu parintii, lipsa sprijinului acestora, izolarea, respingerea sau negarea meritelor de ordin scolar si extrascolar; existenta in familie a unui antecedent de suicid sau depresie, aceasta din urma fiind uneori ereditara; sentimentul de pierdere a increderii in sine si de dispret pentru propria persoana; consumul de alcool si stupefiante in incercarea de a depasi un moment dificil etc.


Semnale de alarma


Adolescentii au tendinta de a incerca sa se sinucida mai ales atunci când au suferit o pierdere pe plan sentimental, se simt respinsi sau esueaza scolar. Rezultatele scolare slabe, despartirea de persoana iubita, decesul cuiva apropiat, divortul parintilor – toate aceste situatii trebuie abordate cu precautie si delicatete. Daca observati la copilul dumneavoastra una sau mai multe dintre caracteristicile urmatoare, nu ezitati sa solicitati ajutorul unui psiholog sau psihiatru: se izoleaza de familie si prieteni; manifesta incapacitate de concentrare; doarme prea mult sau prea putin; vorbeste despre sinucidere; isi pierde interesul pentru activitati care inainte ii faceau placere; are un comportament autodistructiv; se arata subit preocupat de probleme legate de moarte si viata de dupa moarte.


Nu ezitati sa cereti ajutor daca tânarul va spune ca se gândeste la sinucidere, ca simte ca nu mai are nici un sens pe lume ori, daca dupa o perioada in care a fost foarte deprimat, devine brusc vesel sau optimist. Schimbarea radicala a starii de spirit poate fi un semnal de alarma.


Daca adolescentul da semne de depresie si izolare, psihologii recomanda o supraveghere atenta, asigurati-l ca se poate baza pe dumneavoastra, inconjurându-l cu dragoste, atentie si compasiune. Asigurati-va ca este constient de faptul ca poate avea incredere in dumneavoastra sau sugerati-i pe cineva apropiat – unul dintre bunici, alta ruda, un prieten de familie, psihologul scolii sau un preot cu care adolescentul comunica mai usor. Nu minimalizati sau desconsiderati gravitatea problemei cu care se confrunta. Chiar daca dumneavoastra vi se pare ceva minor, pentru el o anumita problema poate reprezenta o adevarata drama. Asigurati-l permanent de dragostea, sprijinul si suportul dumneavoastra, mergeti impreuna la un consilier scolar sau psiholog.


Statistici ingrijoratoare


Potrivit unui institut de specialitate din SUA, sinuciderea reprezinta al treilea motiv de deces in rândul tinerilor cu vârste intre 15 si 24 de ani. Psihologul american David Sheslow afirma ca in ultimii zece ani frecventa tentativelor de suicid a inregistrat o crestere pronuntata, intrucât permisul de portarma este mai usor de obtinut, iar tinerii au acces la stupefiante si bauturi alcoolice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS