15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCampioni si in dragoste

Campioni si in dragoste

Oltean get-beget, Corneliu Andrei Stroe este cel care in urma cu peste 30 de ani, ca presedinte al echipei de fotbal Universitatea Craiova, a dus formatia la cucerirea primului titlu de campioana nationala si la participarea la vreo 14 editii in cupele europene. De aproximativ 40 de ani formeaza un cuplu fericit impreuna cu Marinela Rodica.


Corneliu Andrei Stroe este in prezent decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Craiova. S-a nascut in comuna Diosti, apartinând pe atunci de Romanati. Parintii actualului decan au fost cadre didactice, mama – profesoara de limba franceza, iar tatal – profesor de limba româna. „Parintii mei au fost cadre didactice in Caracal, acolo ne-am si stabilit cu domiciliul. Inca din timpul liceului aveam o mare atractie catre sport, in special pentru atletism. In clasa a VIII-a am obtinut primele doua titluri de campion scolar la alergare si la saritura in lungime. M-am transferat la Liceul cu program special de educatie fizica si sport din Timisoara, deoarece in Craiova nu se infiintase un liceu cu program sportiv. Timp de mai multi ani am fost component al lotului national de atletism, reusind chiar si doua recorduri nationale la probe atletice combinate“, a povestit Corneliu Stroe.


„Pe plan international, Universitatea a participat la vreo 14 editii in cupele europene…“


In 1962, Corneliu Stroe a fost admis la Institutul de Cultura Fizica si Sport din Bucuresti. Dupa numai un an, suferind un accident muscular, a fost nevoit sa renunte la cariera sportiva. A fost numit apoi asistent la Catedra de educatie fizica si sport, din cadrul Universitatii din Craiova, care s-a infiintat chiar in acel an. La scurt timp a fost numit secretar general al Clubului Sportiv Universitatea Craiova. A fost primul conducator al Clubului Studentesc din Craiova, sub titlul de Universitatea Craiova. „M-am ocupat in primul rând de managementul clubului. In scurt timp au aparut si rezultatele. Am infiintat un club de fotbal pentru copii si juniori. Am obtinut o «productie» de mare valoare de fotbalisti: Ilie Balaci, Nicolae Negrila, Gabriel Boldici si multi altii. Am lucrat pe parcursul carierei cu antrenori ca Robert Cosmoc, Constantin Cernaianu, Ilie Oana, Valentin Stanescu, Ion Oblemenco, Constantin Otet etc. Universitatea Craiova a obtinut primul titlu de campioana nationala in 1974, cu antrenorul Constantin Cernaianu, am obtinut cupa in 1981 cu antrenorul Ion Oblemenco, apoi echipa a câstigat sase cupe ale României. Din echipa de fotbal de pe atunci au fost selectionati in echipa nationala numerosi jucatori. Pe plan international, Universitatea a participat la vreo 14 editii ale cupelor europene“, a spus plin de mândrie Corneliu Stroe. Tot in acea perioada Universitatea Craiova s-a calificat in turul trei al Cupei UEFA, a ajuns in sferturile de finala ale Campionatului European, in 1982, iar in 1983 s-a calificat in semifinala Cupei UEFA.


Sotii Stroe vor aniversa in acest an 40 de ani de casnicie


Asa cum vorbeste cu mare drag despre reusitele profesionale, la fel vorbeste si despre viata de familie. A cunoscut-o pe cea care urma sa ii devina sotie chiar pe stadion, in sezonul 1961-1962. Tânara era pe atunci sportiva de performanta la proba de aruncare a sulitei, unde a câstigat campionatul din 1962. „Sotia mea, Marinela Rodica Oteleanu, este fiica celebrului om de fotbal Nicolae Oteleanu, nea Lache – cum era cunoscut in Craiova. Amândoi am urmat Institutul de Cultura Fizica si Sport din Bucuresti, iar la absolvirea facultatii am cerut-o de sotie. M-au impresionat la ea seriozitatea si dârzenia de care dadea dovada. Din prima clipa m-am indragostit de ea, era femeia pe care o doream lânga mine, lânga care ma simteam implinit. Avea o ambitie care ma stimula si pe mine, se pregatea cu dârzenie atât in facultate, cât si in cariera profesionala. A fost initial profesor-antrenor de educatie fizica la Liceul «N. Balcescu», apoi asistent universitar la Facultatea de Educatie Fizica din Craiova. Este o persoana de o exactitate si o seriozitate rar intâlnite…“, a spus Corneliu Stroe.


Au facut o nunta restrânsa, dupa cum povestesc, doar cu parintii si colegii… Anul acesta, sotii Stroe vor aniversa 40 de ani de casnicie, ani petrecuti „in intelegere si iubire“, completându-se „reciproc“. Vorbeste cu mare respect despre sotia sa, care sustine ca l-a inteles si i-a facilitat multe lucruri, „fara reprosuri, chiar daca din cauza carierei profesionale venea mai rar pe acasa“: „Din pacate, Dumnezeu nu ne-a daruit un copil. Din punctul asta de vedere ne simtim neimpliniti, ne reprosam ca nu am avut grija de sanatatea noastra suficient pentru a fi si noi astazi parinti… Sunt insa fericit ca am o sotie deosebita, lânga care am invatat sa muncesc, sa imi doresc sa devin camion, sa imi doresc sa ajung cât mai repede acasa…“.


In ultimii ani, sotii Stroe si-au facut mai mult timp pentru concedii. Sarbatorile de iarna le-au petrecut in Grecia cu câteva familii de prieteni. Au vizitat de-a lungul anilor Thailanda, SUA si majoritatea tarilor din Europa.


De la lector la decan


Dupa 1989, Corneliu Stroe s-a axat mai mult pe cariera didactica, ajungând in scurt timp de la functia de lector la cea de decan. A publicat noua carti de specialitate despre managementul academic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS