18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Folk antiuitare

Spectacolul omagial „Flacără vie – Adrian Păunescu“ a fost o dovadă de respect a publicului, a artiştilor şi a organizatorilor faţă de regretatul poet.

Concertul, programat să înceapă la ora 19.00, a strâns lumea în Piaţa „Mihai Viteazul“ încă de la 18.30. Căldura a pierdut în faţa dorinţei oamenilor de a-i vedea pe artişti cântând. Cei care au dat startul maratonului muzical, care a durat până la miezul nopţii, au fost membrii „Generaţiei Folk“, introduşi în scenă de Mădălina Amon. Tinerii folkişti au cântat melodii precum „Te salut, generaţie-n blugi“, „Totuşi iubirea“ sau „Copaci fără pădure“.
În arşiţa de afară, printre schimbări de instrumente între recitaluri, cele două ecrane amplasate lângă scenă îl proiectau pe Adrian Păunescu în faţa craiovenilor. Fie că a fost vorba de „Manifest pentru sănătatea pământului“, „Repetabila povară“ sau „Poezie de pe patul de spital“, înregistrările video inedite din trecut l-au prezentat atât pe poet, cât şi pe Gil Dobrică recitând emoţionanta poezie a lui Păunescu, „Rugă pentru părinţi“.

„Ne este dor de cei care fac cenaclu de îngeri“

Spectacolul i-a adus, pe scena din centrul Băniei, pe Vanghele Gogu, Cristian Buică, Valentin Moldovan şi Magda Puskas. Aceasta a mărturisit că „ne este dor de cei care sunt acolo, sus, şi fac cenaclu de îngeri“. Andrei Păunescu împreună cu trupa Totuşi au intrat în scenă după Grupul RIFF şi Maria Gheorghiu (despre care poetul spunea că are o „voce nepământeană“). Invitat de fiul poetului pe scenă, viceprimarul Mărinică Dincă a mărturisit că „prezenţa într-un număr foarte mare este un lucru demn pentru cel care a fost, este şi va dăinui în inimile noaste“, completând că „avem mari artişti, legende ale culturii“ şi că „trebuie să îi omagiem şi pe cei în viaţă“. Cu această ocazie, Mărinică Dincă şi-a manifestat dorinţa de a organiza un spectacol dedicat rapsodului Tudor Gheorghe.
Momentul „Cântecului pentru Oltenia“, interpretat de Andrei Păunescu & Totuşi, a fost, poate, unul dintre cele mai puternice din spectacol. Publicul a cântat, strofă după strofă, imnul Universităţii Craiova, ale cărui versuri au fost făcute publice pe 16 martie 1983. Unii spectatori au continuat melodia cu „O iubire alb-albastră“ a lui Tudor Gheorghe.
Scena i-a revenit, apoi, lui George Nicolescu, aşezat pe marginea ei. Camerele de luat vederi ni l-au dezvăluit cu privirea întunecată sub ochelarii negri, rămas sensibil, cu o voce care încă rezistă, în ciuda vârstei. Actorul Dorel Vişan a recitat din creaţia lui Adrian Păunescu, spunând, totodată, că trebuie să ne unim „într-o luptă împotriva uitării“. Cei care au reuşit să păstreze publicul atent până în miez de noapte au fost Zoia Alecu, Victor Socaciu, Emeric Imre – care a mărturisit că este „un produs al acestui om“ (Adrian Păunescu – n.r.) -, Vasile Şeicaru şi Mircea Vintilă.
Spectacolul omagial pentru Adrian Păunescu a însemnat cinci ore de muzică, de versuri şi de înregistrări pline de semnificaţii şi amintiri pentru cei prezenţi. Mai în vârstă sau mai tineri, cu o pasiune mai veche sau mai nouă pentru poezie sau folk, ei l-au aplaudat pe poetul Păunescu, cel ce i-a adus împreună în seara de 19 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU