19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Craiova veche

Primele biciclete în Bănie

Dacă la început, bicicleta a fost mai mult o fantezie, utilizată de tinerii amatori de noutăţi occidentale, în scurt timp, a devenit o utilitate, fiind des întâlnită în traficul din oraş. La sfârşitul secolului 19, numărul bicicletelor în Craiova crescuse, astfel încât primăria a fost nevoită să emită o reglementare pentru circulaţia pe străzile oraşului. Pe 29 septembrie 1899, a emis Ordonanţa nr. 7.945 privind circulaţia bicicletelor pe drumurile publice:

Art. 1 – Fiecare velociped trebuie să fie prevăzut cu un aparat sonor al cărui sunet să poată fi auzit pe o distanţă de 50 m. Aparatul sonor nu trebuie să fie numai fixat pe maşină, prescripţia este respectată dacă aparatul se ţine în mână de către ciclist şi se serveşte de dânsul ori de câte ori este nevoie.

Art. 2 – Odată cu ivirea serii, orice bicicletă trebuie să aibă o lanternă. Prin cuvântul lanternă se înţelege orice aparat destul de luminos pentru a fi zărit noaptea la oarecare distanţă. O lampă veneţiană poate fi considerată că îndeplineşte scopul propus.

Art. 3 – Fiecare bicicletă trebuie să poarte o placă de identitate cu numele, prenumele şi adresa proprietarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU