21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Strada Lipscani

A fost principala uliţă comercială a Craiovei. Iniţial, era uliţa „cojocarilor“ (a vânzătorilor de cojoace, pielărie etc.), apoi a devenit uliţa „braşovenilor“ şi a „lipscanilor“ (după numele oraşelor de unde veneau principalele mărfuri, Braşov şi Leipzig). A fost prima uliţă a oraşului pavată cu bolovani de râu. Referitor la activitatea comercială ce se desfăşura pe această stradă este relevant următorul document: Ordonanţa nr. 9574 din 1 octombrie 1907 a Primăriei Craiovei care stipula: „Văzând obiceiul domnilor comercianţi, şi în special a acelora din străzile Lipscani şi Al. Lahovary, de a-şi expune diferite mărfuri pe trotoarele din faţa prăvăliilor, văzând obiceiul de a se aşeza în stradă şi pe trotoare, şi în special în strada Justiţiei (actuala stradă A.I. Cuza – n.r.), grătare pentru fript cârnaţi şi alte fripturi. Observând şi obiceiul de a se lăsa căruţe în stradă şi mai ales camioane ca pe bulevardul Carol I.

Având în vedere reclamaţiile cetăţenilor contra acestor rele obiceiuri din cauza cărora în adevăr circulaţiunea este constant împiedecată.

Considerând că strada şi trotoarele aparţin tuturor şi prin urmare circulaţiunea nu trebuie să fie împiedecată.

Noi, Primarul Urbei Craiova,

 

ORDONĂM

De a se interzice expunerea de mărfuri, instalarea de grătare pentru fripturi şi staţionarea de căruţe şi camioane pe străzile şi trotoarele oraşului pe toată întinderea lor.

Primar C.M. Ciocazan

Secretar General N. Defleury“

 

Din păcate, după 100 de ani, problemele rămân actuale!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS