23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnat la moarte pentru o poezie

Condamnat la moarte pentru o poezie

Mâine se implinesc 102 ani de la nasterea lui Radu Gyr, considerat ca fiind cel mai valoros poet din inchisorile comuniste. Inca nu se stie de ce a trebuit sa treaca 16 ani de la evenimentele din decembrie ’89, ca Radu Gyr sa intre in manualele scolare alaturi de alti mari creatori si mucenici ai inchisorilor comuniste, precum Nichifor Crainic si Vasile Voiculescu.


Desi s-a nascut la Câmpulung-Muscel, Radu Gyr este fiu al actorului craiovean Coco Demetrescu. Radu Demetrescu (numele real al poetului) a fost elev al Liceului „Carol I“ din Craiova, debutând in revista prestigioasei unitati scolare, la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic „In munti“. Mai târziu, a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti.


Poet, dramaturg, eseist, gazetar, doctor in litere si conferentiar universitar, de patru ori laureat al Societatii Scriitorilor Români (in anii 1926, 1927, 1928 si 1939), laureat al Institutului pentru Literatura, precum si al Academiei Române, Radu Gyr a impartasit crezul si prigoana camarazilor sai sub toate cele trei regimuri de dictatura – in special sub cel comunist -, insumând 20 de ani de detentie politica. Ca si cum n-ar fi fost indeajuns, acesta a fost trimis abuziv pe frontul de Rasarit. Pentru o singura poezie, „Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane“ – devenita celebra si arhicunoscuta – , poetul Radu Gyr a fost condamnat la moarte, dupa care i s-a comutat pedeapsa in munca silnica pe viata.


Radu Gyr era un „personaj“ foarte cunoscut in România, chiar in Craiova. Tudor Ilie, tatal celebrului artist Tudor Gheorghe, l-a cunoscut pentru prima oara in inchisoare, pe care a denumit-o „Facultatea neagra“, facând sapte ani de detentie, „invatând“ in aceeasi celula alaturi de parintele Staniloaie, Nichifor Crainic, Radu Gyr si Petre Tutea.


Simona Popa, fiica poetului, intr-un interviu acordat lui Nicolae Tescanu – in urma cu trei ani – a spus ca tatal sau nu s-a dezis niciodata de Miscarea Legionara, insa era altceva decât isi inchipuie unii oameni: „El nu a fost un politician in adevaratul inteles al cuvântului, ci un entuziast. A fost un om care a crezut si a mers pe linia acestei credinte. A intrat in Miscarea Legionara din entuziasm, pentru ca era un nationalist infocat, un mare iubitor de tara. In plus, toata generatia lui, toate vârfurile acestei generatii erau acolo“.


Despre calvarul vietii acestui poet, cu siguranta ca va curge multa cerneala si este posibil sa avem parte si de o ecranizare cinematografica, intrucât este un caz cu totul si cu totul atipic in istoria literaturii române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS