18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetul educaţiei, contestat de sindicate şi studenţi

Bugetul educaţiei, contestat de sindicate şi studenţi

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar doljean şi studenţii din cadrul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti susţin că bugetul educaţiei, anunţat pentru acest an, este departe de media europeană şi nu rezolvă nici problemele curente. „S-a spus că sunt mai mulţi bani decât anul trecut, ceea ce înseamnă că nu suntem departe de media europeană pentru că avem o creştere foarte mică. Anul trecut, bugetul a fost de 2,6% din PIB, iar în acest an poate va fi de 3%. Majorarea va acoperi probabil doar creşterile salariale de 7,4% din luna decembrie şi hotărârile judecătoreşti în cuantum dublu faţă de 2012“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

S-au tăiat investiţiile

Sindicatele suţin că şi în acest an s-au tăiat banii pentru investiţii şi deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare. „Nici în acest an nu vom putea duce mai departe proiectele de construire a campusurilor şcolare, începute în 2008 şi fără de care nu putem avea un învăţământ de calitate. Probleme sunt şi la nivelul resursei umane. Posturile au fost blocate în 2009 şi lipseşte personalul didactic auxiliar şi nedidactic“, a mai spus liderul profesorilor. Cele mai mari probleme se înregistrează la unităţile de învăţământ preşcolar cu program prelungit, care nu mai au bucătari şi îngrijitori.

Bursele şi subvenţiile, îngheţate

Pe de altă parte, liderii studenţilor cer o întâlnire oficială cu ministrul educaţiei, care are ca obiectiv majorarea subvenţiei pentru cămine – cantine cu 30%, respectarea prevederilor Statutului studentului şi Legii educaţiei naţionale, majorarea burselor, creşterea veniturilor tinerilor angajaţi în educaţie şi a medicilor rezidenţi prin acordarea de deduceri fiscale şi a altor măsuri, precum şi prioritizarea investiţiilor în construirea de cămine. Cursanţii vor ca anual să crească bugetul educaţiei care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB pentru învăţământ, cum prevede Pactul Educaţiei Naţionale semnat de toate partidele politice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS