19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatria asistaţilor social

Patria asistaţilor social

Mii de familii nu se pot întreţine singure şi primesc sprijin de la stat. Fie este vorba despre persoane care nu mai au nici un fel de venit, fie de persoane cu handicap, care nu pot munci. GdS a efectuat o statistică pe trei judeţe din Oltenia cu persoanele aflate în asistenţa socială a statului şi cât costă întreţinerea lor.

Asistaţii social din partea statului reprezintă o componentă importantă a comunităţilor locale, dar fondurile alocate acestora nu sunt exagerat de mari. Cheltuielile statului cu cetăţenii nu se rezumă numai la plata salariilor bugetarilor, la plata pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj. Statul mai trebuie să scoată nişte bani din vistierie pentru alte categorii sociale asistate. Din acestea fac parte persoanele cu handicap (persoanele cu handicap sever nu se pot întreţine singure sub nici o formă) şi beneficiarii legii venitului minim garantat (Legea nr. 416/2001). Aceştia din urmă intră în calculul şomerilor din fiecare judeţ. Oficialii se tem că, odată cu venirea iernii, tot mai multe persoane vor deveni asistaţi social pentru că se restrânge activitatea în construcţii şi agricultură şi oamenii nu mai pot lucra nici măcar cu ziua. În acest fel, presiunea pe cheltuielile bugetare va fi şi mai mare. La fel ca pensionarii şi şomerii, asistaţii social au nevoie de sprijin financiar de la stat.

18.000 de asistaţi în Dolj

În Dolj, la sfârşitul lunii septembrie erau în evidenţe 17.933 de persoane beneficiare ale legii venitului minim garantat, potrivit cifrelor furnizate de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Dolj. Instituţia susţine că aceşti asistaţi social primesc lunar 1,94 milioane de lei, ceea ce înseamnă că pe an se cheltuiesc, în medie, 23,39 milioane de lei. „Nu sunt sume foarte mari. La o populaţie atât de mare precum cea a Doljului nu sunt nici mulţi asistaţi“, spun cei de la Direcţia Muncii.
Există şi oameni care nu primesc nici un ban de la stat, deşi sunt persoane active fără loc de muncă. La o populaţie de circa 700.000 de oameni, cât are Doljul, judeţul ocupa locul doi pe ţară pe 31 august, având una dintre cele mai mari ponderi ale şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor, respectiv 65,19%. Doljul era devansat doar de un judeţ, şi acesta tot din Oltenia – Mehedinţi -, unde ponderea şomerilor fără plată în numărul total al persoanelor fără un loc de muncă era de 68,03%. Mai există şi alt fel de asistaţi social în Dolj pe care soarta i-a lăsat în grija statului. Este vorba despre persoanele cu handicap, în număr de 13.323, dintre care 2.000 sunt copii, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Pentru plata acestor asistaţi se cheltuiesc lunar 3,49 milioane de lei.   

Mii de familii de asistaţi în Olt

Potrivit datelor de la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Olt, 7.840 de familii, aproximativ 30.000 de persoane, beneficiază de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Statistica a fost făcută de Direcţie în timpul verii, însă reprezentanţii instituţiei aşteaptă o creştere a numărului de asistaţi social odată cu venirea sezonului rece. „Se menţine numărul la această oră, dar ne aşteptăm ca, odată cu răcirea vremii, când nu se va mai putea lucra în agricultură şi construcţii, numărul asistaţilor social să crească“, a declarat recent Cătălin Davidescu, directorul coordonator al DMPS Olt. În 30 septembrie 2009, conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, numărul total al persoanelor cu handicap (adulţi şi copii) din judeţul Olt care beneficiază de drepturi şi facilităţi de asistenţă socială, conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată, este de 12.689, din care 1.459 sunt copii. În perioada 1 ianuarie 2009-30 septembrie 2009, costurile totale înregistrate pentru achitarea drepturilor şi facilităţilor de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap sunt de 29.509.285 de lei în judeţul Olt.

35% din populaţia Gorjului primeşte sprijin de la stat

Judeţul Gorj are o populaţie de aproximativ 380.000 de locuitori. Potrivit autorităţilor judeţene, o mare parte a locuitorilor judeţului, peste 35%, sunt beneficiari de o formă sau alta a ajutorului social: fie că primesc ajutor social în baza Legii nr. 416, fie primesc alocaţii complementare sau ajutoare pentru încălzire, mulţi sunt incluşi în programe de asistenţă socială.În Gorj există 11.455 de beneficiari ai Legii 416, iar 4.420sunt persoane cu handicap grav şi accentuat. Anual, asistaţii social beneficiari ai ajutorului oferit prin Legea 416 primesc peste 9,7 milioane de lei. „Ca şi număr de asistaţi social, în clasamentul pe ţară  ne situăm undeva pe la mijlocul listei. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie am plătit pe asistenţă socială suma de 6,9 milioane de lei“, a spus Simona Ionici, reprezentantă a Direcţiei Muncii Gorj.
Informaţiile din judeţele Gorj şi Olt au fost furnizate de corespondenţii GdS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII