16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

În paşi de dans

Pe ultima sută de metri, mediciniştii din Craiova aşteaptă sponsori să-i sprijine financiar. Obiectivul: un concurs de dans caritabil.

Într-o sală de curs amenajată la repezeală, câţiva tineri fac ultimele repetiţii. Doi câte doi, echipaţi adecvat, încing podelele pe ritmuri când line, când îndrăcite: cha-cha-cha, vals, rock'n roll. În pauze – rare, ce-i drept, pentru că timpul îi presează şi mai au multe de pus la punct până la marele concurs, inclusiv să fie eliminaţi un sfert dintre ei – se strâng laolaltă şi discută, glumesc, povestesc diverse. În mai puţin de o lună, au reuşit să se cunoască, să se împrietenească. Şi, mai mult decât atât, să ducă la bun sfârşit şi anul acesta proiectul pe care şi l-au propus.  
„Este cel de-al doilea an când se realizează acest proiect“, precizează cele două coordonatoare pe plan local, Alina Buşan şi Alexandra Deaconescu, ambele studente la Medicină în anul întâi şi membre ale Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova (SSM). „Iniţiat la nivel naţional de FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Medicinişti din România – şi preluat de câteva filiale din oraşele mari ale ţării, proiectul poartă numele simbolic de «Sănătate în paşi de dans». Obiectivul este acela de a promova acest sport care poate fi benefic pentru sănătate. În acelaşi timp, este o ocazie de a socializa, de a-ţi face noi prieteni. Noi ne-am propus însă ca proiectul nostru să aibă şi o finalitate caritabilă. Adică premiul pus în joc să fie donat unei asociaţii, instituţii, care se ocupă de persoanele defavorizate: copii cu handicap, orfani sau bătrâni din aziluri. Proiectul se înscrie în linia acţiunilor pe care SSM le promovează“, spun cele două coordonatoare.

Sponsori pentru un act caritabil

„Sănătate în paşi de dans“ a început pe 1 mai şi se va încheia pe 29 mai, când are loc concursul de la Sibiu. Din Craiova, s-au înscris 12 perechi de studenţi la Medicină, care au la dispoziţie doar patru săptămâni pentru a învăţa trei stiluri de dans diferite şi unul surpriză. Dintre perechile participante, doar trei se vor califica la concursul naţional de la Sibiu. Din păcate însă, anul acesta, Craiova nu pune nici un premiu în joc. Motivul: lipsa totală a implicării vreunui sponsor. „Până în prezent, nimeni nu s-a arătat dornic să ne sprijine în realizarea acestui proiect şi, în ultimă instanţă, să ajutăm categoriile de persoane defavorizate“, spun cele două coordonatoare. „Nu avem nevoie de sume mari. Pentru anul acesta, că tot are loc concursul la sfârşitul lunii mai, voiam să oferim cadouri de 1 iunie copiilor dintr-una din instituţiile Craiovei. Câteva milioane ar fi suficiente. Toate cheltuielile pe care le implică acest concurs sunt suportate de noi: costumaţiile, transportul, cazarea. Chiar instructorul este plătit din taxele de înscriere. Sponsorizările ar fi direcţionate strict spre donaţii“, mai spun Alina şi Alexandra care, implicate în activităţile SSM încă din primele zile de facultate, îşi doresc cu ardoare ca acest proiect să fie de succes.

Campanii fără număr!

Subordonându-se la nivel naţional FASMR, iar internaţional IFMSA – International Federation of Medical Students' Associations -, SSM Craiova are sute de membri şi voluntari. Structurată pe mai multe departamente – burse, sănătatea reproducerii, educaţie medicală, refugiaţi, drepturile omului, IT, media, entertaiment – SSM derulează în cursul unui an numeroase proiecte, adresându-se în general tinerilor. „Campanii de informare a elevilor şi studenţilor cu privire la metodele de contracepţie, de prevenţie HIV – SIDA, Ziua Mondială Antifumat, Seara Lumânărilor Aprinse (care abia a avut loc zilele trecute), campania de prevenire a cancerului de col uterin (HPV), campania «Donează sânge, fii erou», concursul naţional Micii Sanitari, acestea sunt doar câteva dintre acţiunile pe care societatea noastră le întreprinde. De curând, membrii SSM Craiova au participat la Crosul Sănătăţii, unde au măsurat tensiunea arterială a tuturor participanţilor. De asemenea, se întâmplă, nu de puţine ori, să mergem cu urna prin sălile de curs, iar cu banii donaţi de studenţi să facem câte un gest caritabil, cum a fost de Paşte, când le-am oferit bătrânilor de la căminul din Craiova pachete care să le bucure sărbătorile. Încercăm, pe cât posibil, să oferim un sprijin oamenilor de lângă noi“, au mai spus Alina Buşan şi Alexandra Deaconescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS