16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPoşta, iute de picior

Poşta, iute de picior

32 de poştaşi, bărbaţi şi femei, din Craiova şi Filiaşi, s-au aliniat la start sâmbătă, luptând cu îndârjire pentru primele locuri din Marşul Factorilor Poştali, faza locală. Organizată în Parcul „Romanescu“, competiţia s-a încheiat cu un chef pe cinste la restaurantul Ciobănaşul.  

Fierbere mare la Foişorul din Parcul „Romanescu“, sâmbătă, după 10.00. Printre pici agăţaţi de trotinete şi triciclete din plastic, câţiva oameni mari îmbrăcaţi în roşu forfotesc emoţionaţi de la o bancă la alta. Se pregătesc. Întâi o încălzire scurtă, câteva genuflexiuni, o alergare uşoară. Unii îşi schimbă tricourile – purtând ambele sigle, de sponsor şi organizator, Gazeta de Sud şi Poşta Română – alţii îşi prind cu ace de siguranţă numerele de hârtie pe spate. Din când în când, perechi de ochi privesc cu nerăbdare la ceas: minutele trec, clipa cea mare se apropie în marş forţat. Tuşesc, îşi freacă mânile, mai fac o genuflexiune. Se aud încurajări de pe margine, de la soţi, copii, prieteni ori simpli trecători. Încă 15 minute. Prima grupă, a fetelor, pleacă în recunoaşterea traseului. Din spate, bărbaţii comentează aprins, presărându-şi ici-colo aprecierile cu câte o glumă mai piperată. În colţul oficialilor se pun la punct ultimele detalii: se împart foile de arbitraj, se înscriu participanţii, se verifică premiile. Al doilea traseu de recunoaştere se termină repede. Mai vioi şi nerăbdători, bărbaţii se întorc rapid la linia de start. Se dau ultimele indicaţii: nimeni nu aleargă, toată lumea merge în marş, nu se scurtează drumul, se parcurge traseul stabilit. Aplauze răzleţe, agitaţie, câteva sfaturi de ultim moment de la susţinători, impresii de început.

30 de kilometri pe zi şi 25 de kilograme în spate

„Nu am emoţii, sunt obişnuită cu competiţiile“, explică una dintre participante, aşteptând calmă startul. Mică de statură, subţire, femeia nu pare a fi o alergătoare experimentată. CV-ul contrazice însă prima impresie. „Am făcut sport de performanţă în tinereţe, atletism şi baschet. Iar la marşul factorilor poştali particip de nouă ani. Numai în primul an şi în ultimul, 2008, nu am câştigat locul întâi“. Zâmbeşte, mândră de rezultatele obţinute. La 42 de ani, Mihaela Deciu se numără printre cei mai rapizi poştaşi din Craiova. Zi de zi, de zece ani încoace, străbate 30-35 de kilometri, ducând în spate tolba cu nu mai puţin de 25 de kilograme de scrisori, recomandate, ziare, bani, facturi. Dacă pentru un om obişnuit ar fi o adevărată tortură, Mihaela Deciu este însă pe deplin mulţumită: practică meseria care îi place. „Sunt fericită. Nu mi-aş fi dorit să fac altceva. Înainte am lucrat în panificaţie, dar nu am avut atâtea satisfacţii. În primul rând, aici am posibilitatea să întâlnesc fel de fel de oameni, să aflu lucruri noi. Lucrând ani la rând în acelaşi sector, intrând în casele oamenilor să le dai fie o pensie, o scrisoare, o veste bună sau proastă, începi să faci parte din familie. Oamenii sunt primitori, stau de vorbă cu noi şi uneori chiar ne ajutăm reciproc cu o vorbă bună, cu un sfat. Îmi place ceea ce fac. Chiar dacă lucrez şase zile pe săptămână, chiar dacă sunt nevoită să fac traseul pe ger năprasnic sau caniculă, nu aş schimba pentru nimic în lume locul de muncă!“, afirmă Mihaela, rotindu-şi ochii peste mulţimea de tricouri roşii care o înconjoară.

32 de concurenţi, două categorii

Aşezat pe băncuţă, Georgel Vârvorea îşi schimbă pantofii de stradă cu unii sport. Alături, soţia îi netezeşte, grijulie, şepcuţa roşie. „Amândoi suntem poştaşi“, anunţă bărbatul cu mândrie, în vreme ce consoarta încuviinţează zâmbitoare. „Dar numai eu sunt sportivul familiei: am lucrat ani de zile la Extensiv, am jucat şi fotbal, am fost îngrijitor, apoi masor. Când s-a mutat echipa la Caracal, soţia m-a sfătuit să mă fac poştaş ca ea, să nu plec departe de casă. Lucra de zece ani ca factor poştal, ştiam deci ce înseamnă meseria, aşa că n-am stat mult pe gânduri. Am patru ani de când car geanta pe umăr, şapca pe cap şi bat străzile zi-lumină. Şi tot de patru ani particip la marş: în primul an am câştigat locul trei, în al doilea – locul doi, iar anul trecut – locul întâi. În ordinea asta, sunt curios dacă acum le iau pe toate trei odată!“, râde Georgel, îndreptându-se spre start.
Tricourile roşii se ordonează cuminţi, pe categorii. În faţă stau femeile, 14 la număr. Ele pornesc primele. Bărbaţii, mai numeroşi cu patru, se aşază deoparte, însoţindu-le cu privirea. 3.000 de metri, aceasta e distanţa pe care trebuie să o parcurgă, în marş, poştăriţele. Startul se ia cu avânt. Tinere sau mai pârguite, suple ori mai plinuţe, femeile-poştaş atacă aleile parcului cu pas vioi şi energic. Începutul e însă întotdeauna cel mai uşor. După prima tură, grupul se destramă: cele mai îndrăzneţe rămân în faţă, cele experimentate îşi menajează forţele, în vreme ce învinsele fac toate eforturile să nu abandoneze. După cea de-a doua tură, rândurile s-au rărit vizibil. Doar câteva femei îşi mai dispută primele trei locuri. De pe margine, colegii şi familiile le îmbărbătează zgomotos. Cu zâmbete înmuiate în sudoare, poştăriţele mai fac o sforţare. Şi ajung, în cele din urmă, la linia de sosire.

Un concurs încins

7.000 de metri de marş, fără să alerge, fără să trişeze luând-o pe scurtături, par o probă dificilă pentru cei 18 poştaşi porniţi hotărâţi pe drumul victoriei. De dragul premiilor, regulile sunt mai greu de respectat. „Mă, ăla nu e marş!!! Hai, Silvică, hai! Oricum le-o iei înainte, că eşti iute de picior!“. Cu forţe reînnoite, femeile fac galerie de pe margine, ţinând sub strictă observaţie bunul mers al concursului. Familiile strigă încurajări, copiii se agită. Primul abandon: Marian Marinică se prăbuşeşte pe bancă, lac de sudoare. „Nu mai pot…“, apucă să icnească şi dă peste cap o sticlă de apă. „E primul marş la care particip, am doar o lună de poştă. Dar la anul, când o să capăt antrenament, o să mă lupt pentru primele locuri!“, anunţă istovit. După două minute, al doilea poştaş renunţă, căutând cu înfrigurare un loc de odihnă. „Mă doare ficatul, mă doare inima“, suflă Vlad Cristian din rărunchi. De alături, Melania Vlad îi dă primul ajutor: un şerveţel umed, să se răcorească. În vremea asta, Melisa, fetiţa lor, îi ţine la curent cu mersul concursului. În jur, spiritele se încing. Se fac deja clasamentele. „Eu o să câştig la categoria cea mai vârstnică poştăriţă“, se laudă o doamnă căreia cu greu i-ai da cei 50 de ani din buletin. „Măcar atât, dacă la alergat abia am ieşit printre ultimele“. Doar de un an lucrează în poştă, explică femeia lipsa antrenamentului. Înainte a fost telefonistă la Electroputere. Postul s-a desfiinţat, dar a avut noroc să găsească unul liber la poştă. „Din păcate, lucrez la libere – adică acopăr timp de două săptămâni traseul unde poştaşul de drept este în concediu. Deci, nu prea am timp să cunosc atât de bine oamenii. Sunt mulţumită, însă. Este un loc de muncă sigur, care îţi poate oferi satisfacţii“. O duduie cu cozi castanii zâmbeşte complice. Cotoi Anca are doar 31 de ani şi ştie de acum că va fi câştigătoarea premiului „Cel mai tânăr factor poştal  femeie“. „Nu e deloc o meserie neplăcută. Trebuie doar să ai răbdare şi să ştii să-ţi faci treaba… Cine ştie, poate o să apuc pensia aici“.

Mesagerii bucuriei, premiaţi

În Parcul „Romanescu“, sâmbăta îşi intră serios în drepturi. Bunicii şed leneşi pe bănci, în vreme ce prichindeii aleargă zănatici, se dau în leagăne sau bat mingea pe alei. La Foişor, Marşul Poştaşilor se sfârşeşte în urale de bucurie. Epuizaţi, bărbaţi şi femei aşteaptă rezultatele. Într-un final, echipa arbitrilor întocmeşte lista câştigătorilor. Familii, prieteni şi concurenţi se strâng solemni sub cupola de fier forjat. Reprezentantul OPDC Craiova dă glas câştigătorilor: la categoria femei, locul întâi îi revine Mihaelei Deciu, locul al doilea – Aurorei Socol, factor poştal în Filiaşi, iar locul al treilea a fost câştigat de Ilinca Ioana. Premiul pentru „cea mai tehnică“ participantă i-a revenit Aurorei Socol. La categoria bărbaţi, premiile (telefoane mobile şi bani) au fost câştigate de: Georgel Vârvorea (întâi), Silvian Cioc (al doilea), Ilie Purcărea (al treilea), Silviu Dumitrescu (tehnic). Se premiază, de asemenea, cei mai tineri şi cei mai vârstnici poştaşi participanţi la marş: Cotoi Anca (31 de ani) şi Ileana Lupu (50 de ani) – la femei; Marian Văduva (30 de ani) şi Constantin Mitrache (55 de ani) – bărbaţi. Felicitaţi de reprezentanţii OPDC Craiova, câştigătorii îşi ridică emoţionaţi premiile din mâna directorului de difuzare al Gazetei de Sud, Silviu Broncea. La finalul festivităţii, un anunţ şterge toată oboseala de pe frunţile concurenţilor: sunt aşteptaţi cu toţii la Ciobănaşul, să sărbătorească încheierea cu succes a ediţiei din acest an a Marşului Factorilor Poştali din Dolj.
Rând pe rând, participanţii pornesc spre ospăţ. În urmă, Ilie Purcărea şi Doiniţa îşi admiră premiile câştigate (el – locul al treilea, ea – locul cinci şi un breloc), dar şi experienţa în câmpul muncii. „Din '88 sunt poştaş“, povesteşte bărbatul, mândru de vechimea sa. „16 ani am lucrat la ţară, la Bulzeşti. Parcurgeam 12 kilometri dus, 12 întors, zilnic. Cu bicicleta, pe jos, pe ploaie, zăpadă, căldură, fără să obosesc, să mă îmbolnăvesc, să mă plâng. Din 2005 sunt în oraş, dar nu e mai uşor nici aici. Trebuie să-ţi placă meseria pe care ai ales-o, altfel nu poţi să o faci şi gata. Iar când te duci la om acasă şi îi dai o vedere trimisă de fată din America ori îi aduci o înştiinţare că i s-a mărit pensia, atunci îţi dai seama pe loc că n-ai fi vrut nicicând să faci altceva! Poştaşul e mesagerul bucuriei, e prieten drag şi nelipsit din casa fiecăruia“.

De la judeţ la europene!
Câştigătorii Marşului Factorilor Poştali organizat sâmbătă de Oficiul Judeţean de Poştă Dolj se vor califica la etapa regională, de pe 23 mai, sau chiar mai departe, la etapa naţională, care va avea loc în perioada 12-14 iunie.
Competiţie profesional-sportivă organizată anual de Poşta Română încă din 1977, Marşul Factorilor Poştali reuneşte de fiecare dată peste 1.000 de poştaşi din toată ţara. Nu de puţine ori, câştigătorii au participat şi la competiţii balcanice şi europene, obţinând de fiecare dată rezultate apreciabile. Numai la ediţia din 2008 a Balcaniadei, Poşta Română a obţinut locurile întâi, la individual fete şi băieţi, precum şi pe echipe fete, dar şi locul al treilea pe echipe băieţi.  

Marşul factorilor poştali, la Târgu Jiu

Oficiul Judeţean de Poştă Gorj a organizat sâmbătă, 9 mai, pe stadionul Municipal Târgu Jiu, etapa judeţeană a Marşului Factorilor Poştali. La startul competiţiei s-au aliniat 60 de poştaşi. Fetele au mărşăluit pe distanţa de 3.000 de metri, iar băieţii au parcurs un traseu de 7.000 de metri.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS