19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBani de recuperat de la morţi

Bani de recuperat de la morţi

Unii pensionari care au făcut împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj au decedat, iar reprezentanţii instituţiei trebuie să recupereze banii de la giranţi.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Gorj are aproximativ 16.000 de membri. Oamenii apelează la CARP pentru diferite ajutoare, mai ales pentru cele financiare. Mulţi dintre ei au pensiile foarte mici şi abia le ajung banii pentru medicamente, mâncare şi plata dărilor.

Oameni apelează la CARP Gorj pentru că le este mult mai uşor să se împrumute de aici, decât să apeleze la serviciile unei bănci. De la începutul anului şi până în prezent, peste 3.000.000 de lei au fost împrumutaţi la 2.380 de pensionari. „Dobânda este mai mică. Este foarte convenabil pentru pensionari să se împrumute la noi. Le dăm bani şi celor care nu au pensii, dar au în familie soţul sau soţia cu pensie. Oamenii apelează la noi pentru că au nevoie de ajutor“, a precizat Iulia Cioplea, contabila CARP Gorj. Pensionarii se împrumută pentru a avea bani de lemnele necesare iarna sau pentru a le da nepoţilor pentru admiterea la facultate.

 

Împrumutaţii decedaţi

Din păcate, unii pensionari au decedat. Lunar, reprezentanţii instituţiei se confruntă cu câteva zeci de cazuri de acest fel. „Sumele pe care le pot lua pensionarii sunt cuprinse între 100 şi 3.000 de lei, în funcţie de vechimea fiecăruia şi de cât a cotizat. Sunt cazuri, din păcate, în care persoana care a făcut împrumutul a murit. Cei care plătesc sunt giranţii, prin titlu executoriu direct. Uneori, copiii pensionarilor ştiu despre împrumut, alteori nu. Giranţii sunt de obicei alţi pensionari. Ei se ajută între ei. Sunt şi cazuri de popriri pe pensie, pentru că nu reuşesc să achite ratele la timp. Noi trebuie să recuperăm banii“, a precizat Iulia Cioplea.

 

Frizerie pentru pensionari

 

În afară de împrumuturi, pensionarii pot să-şi repare hainele la atelierul instituţiei, pentru preţuri modice, sau pot să se tundă, pentru doi lei, faţă de opt lei, cât este la alte frizerii din Târgu Jiu. La frizeria la care sunt angajate două frizeriţe cu jumătate de normă vin zilnic zeci de pensionari. „Există zile în care se formează coadă. Este mult mai ieftin aici. Se pot tunde membrii CARP Gorj, dar şi rudele lor“, a spus Iulia Cioplea, contabila instituţiei. „Bani puţini şi servicii foarte bune. Lunar sau acum, vara, mai des vin să mă tund aici. Mai stăm şi la poveşti cu doamnele“, a spus nea Romică, unul dintre pensionari.

 

Atelier de tâmplărie

 

Membrii CARP Gorj pot achiziţiona la preţuri foarte mici sicrie de la atelierul de tâmplărie al instituţiei. De foarte multe ori, urmaşii pensionarilor preferă să cumpere sicrie de aici. „Un sicriu costă 60 de lei, iar în oraş, peste 150 de lei. Le convine oamenilor, mai ales că mulţi se confruntă cu probleme financiare. Le fabricăm şi la comandă, facem şi crucile de lemn, care se dau împreună cu sicriul. Sunt anumite servicii de care beneficiază membrii. Vindem destul de multe sicrie lunar“, a precizat Iulia Cioplea.

De ajutorul de deces beneficiază lunar aproximativ 30 de persoane. Ajutorul de deces se dă în funcţie de vechimea cotizantului. Conducerea CARP Gorj intenţionează să caute soluţii financiare pentru ca rudele celor decedaţi, mai ales cei care sunt foarte săraci, să primească un sicriu gratuit drept ajutor de deces.

Popriri

Aproximativ 100 dintre cei peste 2.380 de pensionari care au recurs la împrumuturi au popriri pe pensie din cauză că au datorii la CARP Gorj. Lunar, acestora li se opreşte 1/3 din pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS