15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStaţiunea Banu Mărăcine, ciopârţită

Staţiunea Banu Mărăcine, ciopârţită

Staţiunea didactică Banu Mărăcine va rămâne fără o parte din cele 1.000 ha de teren aflate în administrarea Universităţii din Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, 34 ha aparţinând staţiunii au fost date de Comisia judeţeană de fond funciar unor moştenitori care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate.

 

De mai mult timp, pe rolul Comisiei locale, judeţene sau pe cel al instanţelor de judecată se află problema litigioasă legată de retrocedarea unei suprafeţe de aproximativ 300 ha pe teritoriul administrativ al Craiovei, poziţionată anterior preluării între podul Electro şi Aeroport. Moştenitorii familiei Manciu, conduşi de Marilena Ingeaua, au produs toate probele prin care şi-au dovedit dreptul la reconstituirea proprietăţii, dar vechiul amplasament nu se mai poate respecta din cauza construcţiilor edificate de-a lungul anilor. Terenul de la Hanul Doctorului, obiectiv construit pe terenurile familiei Manciu, nu mai poate fi retrocedat datorită unei prevederi legale care interzice retrocedarea parcurilor. În 2006, aproape 16 ha de teren de la han au fost declarate parc, astfel încât nu mai poate fi vorba de retrocedare. În aceste condiţii, moştenitorii şi-au făcut socotelile şi au ajuns la concluzia că şi terenul de la ferma didactică a Universităţii din Craiova, Banu Mărăcine, este la fel de bun şi probabil la fel de valoros. La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia judeţeană de fond funciar a validat dreptul de proprietate al moştenitorilor familiei Manciu pentru 28,75 ha de teren situat în incinta Staţiunii didactice Banu Mărăcine. De acelaşi tratament au beneficiat şi moştenitorii lui Radu Stefănescu, care au primit 3 ha, şi cei ai lui Marin Petrişor Mihai, care au primit un hectar. În total, 34 ha vor fi luate de la staţiune şi folosite pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Atac asupra terenurilor

Atacul asupra terenurilor staţiunii a început mai de mult, când prin hotărâri judecătoreşti s-au luat suprafeţe de la staţiune, dar niciodată atât de multe ca acum. De ce se ia teren de la Staţiunea didactică Banu Mărăcine? Explicaţia este foarte simplă. Mai multe universităţi din ţară şi-au aranjat „ploile“ la minister şi au primit prin transfer gratuit suprafeţele de teren de care aveau nevoie pentru Facultatea de agronomie şi, ulterior, şi titlurile de proprietate. Surse demne de încredere ne-au informat că Universităţii din Craiova i s-a tăiat orice cale de rezolvare elegantă a acestei probleme de la izbucnirea scandalului cu terenul de la celebrul bloc S200, când Primăria Craiova s-a trezit că nu a putut participa la Parcul tehnologic IT pentru care Universitatea a primit finanţare şi pentru care s-a şi ţinut licitaţia. De atunci, ministerul învăţământului nici nu a mai vrut să audă de problema Staţiunii didactice Banu Mărăcine, lăsând-o pradă Comisiei locale Craiova, care va reconstitui drepturi de proprietate până n-o să mai rămână nimic din ea.

Directoarea Staţiunii de cercetare Banu Mărăcine, Maria Pisică, nu ştie ce se va întâmpla cu staţiunea şi nici cu persoanele cărora li se va valida dreptul de proprietate în incintă. „Noi avem terenul în administrare şi este proprietate publică a statului român. Nu m-a informat nimeni despre retrocedări şi nici despre moştenitori. În momentul în care Comisia judeţeană validează proprietăţi în incinta staţiunii, ar trebui să se ştie mai întâi cât teren rămâne Universităţii şi cât se pune la dispoziţia acestei comisii. Noi nu ştim nimic despre lucrările acestei comisii“, a spus Maria Pisică. Nici Comisia judeţeană de fond funciar nu ştie cât teren are la dispoziţie pentru reconstituiri de proprietăţi, dar, cu toate acestea, validează pe bandă rulantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS