18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul de Folk Poarta Sărutului, la final

Festivalul de Folk Poarta Sărutului, la final

Muzica folk a renăscut la Târgu Jiu. Festivalul Naţional de Folk „Poarta Sărutului“, desfăşurat în perioada 8-10 august, a arătat că această muzică este vie în sufletele noastre.

Festivalul s-a desfăşurat la Teatrul de Vară din Târgu Jiu, dar în ultima zi, vineri, 10 august, s-a mutat la Casa de Cultură din cauza vremii nefavorabile. În primele două zile, concurenţii înscrişi la festival şi-au interpretat compoziţiile, după care au urmat recitalurile unor artişti consacraţi. În prima seară au cântat, printre alţii, Nicu Alifantis şi Florin Camen, iar în cea de-a doua zi, pe scenă au urcat Emeric Imre, Tatiana Stepa şi Vasile Şeicaru. Gala de premiere a avut loc vineri, 10 august, la Casa de Cultură din Târgu Jiu, după care Ducu Bertzi, preşedintele juriului, a oferit un recital extraordinar.

Câştigătorii ediţiei din acest an, cu numărul şase, sunt Bogdan Grosu, din Craiova, iar la grupuri, „Unda“ din Cluj Napoca. Aceştia au primit premiul I, care, în acest an, a fost intitulat „Florian Pittiş“, în memoria marelui artist decedat în urmă cu puţin timp. Pe locul II s-au clasat, la solişti, Nicu Zota, din Buzău, iar la grupuri, „Strunga“ din Târgu Jiu. Premiul III a fost obţinut, la solişti, de Silvan Stancel din Alba Iulia, iar la grupuri, de Andi Beznă&Dark din Piatra Neamţ.

 

O noapte de neuitat

 

Cea mai „fierbinte“ seară a festivalului a fost joi, 9 august, când atmosfera a fost una ca în zilele de glorie. Aproximativ 500 de spectatori, de la cei mai mici până la pensionari, au fost prezenţi la Teatrul de Vară din Târgu Jiu, pentru a urmări interpretarea concurenţilor înscrişi la festival, dar, mai ales, recitalurile unora dintre cei mai renumiţi artişti ai muzicii folk.

Clujeanul Emeric Imre a deschis seara magică, piesa „Nebun de alb“ fiind fredonată de toată lumea. A urmat Tatiana Stepa, care a reînviat spiritul Cenaclului „Flacăra“, iar spectatorii s-au ridicat de pe scaune, cântând împreună cu aceasta melodiile consacrate, dar care sunt foarte iubite şi acum: „Şi totuşi vine toamna“, „Copaci fără pădure“, „Totuşi iubirea“.

Spectacolul avea să fie total când pe scenă au urcat Vasile Şeicaru şi Vlady Cnejevici. Cu toate că recitalul a început după miezul nopţii, spectatorii care au rezistat nu au avut ce să regrete. Cei doi artişti i-au ridicat pe cei prezenţi în picioare. Copii, tineri şi bătrâni aplaudau şi cântau melodiile care au reprezentat pentru mai multe generaţii un strop de libertate în perioada opreliştilor comunise. Melodiile „Aruncarea în valuri“, „Anti primăvară“ sau „Din prea mult sau prea puţin“ se auzeau fredonate de spectatori şi după ce aceştia au ieşit pe poarta teatrului de vară. În memoria lui Florian Pittiş, Vasile Şeicaru a interpretat două melodii: „Vânare de vânt“ şi „Vinovaţii fără vină“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS