17.8 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024

O mama cu blazon

Aceasta este prezentarea unei femei de succes: cariera de invidiat si o familie de exceptie! Cu rigurozitate, tenacitate si, in special, o doza insemnata de feminitate, Georgeta Voia reuseste de peste 30 de ani sa fie modelul de femeie moderna.


Fisa de identitate


Nume, prenume, vârsta: Voia Georgeta, 68 de ani (sau 58, daca e sa ne luam dupa aparente).


Domiciliul: o vila superba pe strada Unirii, construita in anii ’70, dupa propriul proiect.


Stare civila: casatorita, doi copii si, deocamdata, doi nepoti.


Studii: Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“, Bucuresti, 1961 (a intrat prima si a terminat cu 10!)


Cariera: arhitect – Institutul de Proiectari Timisoara (’61-’65), Institutul de Proiectari Craiova (’65-’92), „Proiectarh W“, Craiova, din 1993.


Lucrari de referinta: Universitatea Timisoara (in colaborare), Piata si Bulevardul Garii Timisoara, Hotel Gorjul Târgu Jiu; in Craiova – ansamblul urban „Strada Madona, Facultatea de Medicina, C.C.D. Craiova; alte orase: sediul Romtelecom Drobeta Turnu Severin, Directia Judeteana a Postei Mehedinti, Circumscriptia Financiara Orsova, numeroase case si vile particulare.


Premii si distinctii: Premiul Uniunii Arhitectilor din România (1965, 1971,1989) multiple premii la concursuri nationale de arhitectura.


Hobby: automobilism (a participat la raliuri cu Oltcitul personal, câstigând nenumarate cupe, printre care una „a elegantei“), design vestimentar si croitorie (cea mai reusita creatie- dar si cea mai grea!- a fost rochia de mireasa a fiicei sale), desenul, pictura (planuieste de câtva timp o expozitie personala, iar intre timp „piloteaza“ talentul nepoatei), dansul (a câstigat chiar un concurs, in care l-a avut partener pe Gica Petrescu), literatura (a participat la concursuri).


Fara comentariile dintre paranteze, acestea sunt datele prezente la litera V, in dictionarul „Who’s who?“, al celor mai importante personalitati din România. Desigur ca, din economie de spatiu, au fost omise multe alte detalii. Cum ar fi, spre exemplu, faptul ca Georgeta Voia, alaturi de sotul sau, Viorel (tot arhitect de succes), se numara printre cei 100 de arhitecti din România care primesc renta viagera de la stat, ca rasplata pentru realizarile lor.


Reteta succesului?


„O femeie poate face totul in viata daca isi propune. Mie mi-a placut totul: lupta pentru cariera, dragostea pentru familie, adrenalina de la raliuri, frumusetea si complexitatea artelor, mângâierea dansului, emotia creatiei, linistea si caldura caminului, eleganta, cochetaria feminina. Desigur ca nu mi-a fost usor. Abia la 27 de ani am devenit mama, dupa ce am pierdut trei sarcini in luna a sasea. Acelea au fost singurele mele examene picate in viata! Dar nu am renuntat. Mi-am dorit cu ardoare un copil si am reusit sa nasc si sa cresc doi. Cum? Cu un ochi pe ei, cu celalalt la cratita si la planseta. Poate ca nu am facut totul ca la carte – pe vremea aceea nu exista atâta rigurozitate si literatura despre psihologia copilului, cum au la dispozitie tinerele mame de acum, dar stiu ca nu am gresit. N-am facut concesii nici de o parte, nici de cealalta: mi-am construit o cariera si o familie asa cum mi le-am dorit. Am tinut cont de un singur lucru: iubirea este totul! Sa-i iubesti pe cei de lânga tine si sa te iubesti pe tine – atunci nimic nu-ti poate sta in cale!“.


Sfatul femeii de succes: „O femeie nu trebuie sa renunte la visul ei, la dorinta de a demonstra ca poate realiza ceva in viata. Dar trebuie sa-si tina familia aproape pentru ca numai ea o poate ajuta. Pe mine, copiii m-au mentinut tânara, in pas cu vremurile. Lor le datorez cea mai mare parte a realizarilor mele“.


Sfatul mamei: „Trebuie sa aiba curaj! Este ca la raliu: de multe ori mi s-a intâmplat sa apas pe acceleratie! Oricât ar fi de greu, oricât ar fi de coplesita de griji, nu trebuie sa ia piciorul de pe pedala! O singua ezitare si totul se pierde! Copiii trebuie pilotati bine. O femeie nu trebuie sa le trasfere lor dezamagirile si sperantele din viata ei, ci trebuie sa-i sustina sa-si construiasca propriile destine. Sa le afle aptitudinile, placerile, talentele si sa le dirijeze cu finete si dragoste. Si nici când si-au realizat propria lor cariera, viata, nu trebuie sa-i lase in voia sortii! Nu exista in viata unei mame, a unei femei vreun moment in care sa spuna «Gata!» Pentru ea, viata este o continua cursa!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS